Vorige zaterdag stapten een duizendtal mensen op in een betoging tegen de komst van Trump naar Brussel. We waren er niet bij, maar op VTM-nieuws zagen we de reportage van Patrick van Gompel. De reporter sprak in zijn verslag over “betogers” en “mensen”, om zo de indruk te wekken dat het allemaal gewone burgers waren die op straat kwamen tegen boosdoener Trump. Van Gompel kreeg het niet over zijn lippen dat de organisatie in handen was van extreemlinks.

Nochtanswas dat heel duidelijk te merken aan de meegedragen spandoeken en (rode) vlaggen. Meer nog, Patrick van Gompel haalde drie “verontruste burgers” voor de microfoon. De eerste was Isabelle Vanbrabant, en zij werd omschreven als woordvoerster van Intal-Internationale Actie voor Bevrijding vzw. Intal vzw, nooit van gehoord, zegt u? Wel, die vzw is gevestigd op de Haachtsesteenweg 53 te Brussel. Op hetzelfde adres is “Geneeskunde voor de Derde Wereld vzw” gevestigd. Met andere woorden: beide vzw’s behoren tot de PVDA. Niet toevallig, in het huis ernaast (nummer 55) zijn de advocaten van Progress Lawyers Network gehuisvest. Bij de vorige Kamerverkiezingen stond Isabelle op de zevende plaats op de lijst van de PVDA. Zij is tevens voorzitster van de Belgische solidariteitsorganisatie Initiatief Cuba Socialista. Als u haar eens aan het woord wil horen, rep u dan op 11 augustus naar de Marxistische Universiteit, een ideologisch “zomerkamp” voor PVDA’ers. Isabelle Vanbrabant zal er spreken over “De toekomst van het Cubaans socialisme”. Maar dat weten VTM en Patrick van Gompel allemaal niet te “duiden”.

“Muslim, immigrant and socialist”

Over naar de tweede man die geïnterviewd wordt, ene Shabbir Lakhba, overigens door VTM foutief geschreven, want hij heet Lakha. Tot daaraantoe. Het Twitteraccount van Shabbir Lakha maakt meteen duidelijk waarvoor hij staat, “muslim, immigrant and socialist”. Oorspronkelijk kwam hij uit Kenia, maar nu woont hij in Londen. Daar is hij woordvoerder en activist van de “Stop the War Coalition”. Die organisatie gaat betogen in Londen tegen de komst van Trump op vrijdag 13 juli. Chabbir is ook actief bij de ngo Friends of Al Aqsa, die opkomt voor de rechten van de Palestijnen en vooral boycotacties tegen Israël organiseert.

De laatste in de rij van “burgers” die door Patrick van Gompel werden geïnterviewd: Ludo de Brabandere, woordvoerder van de vzw Vrede. De Brabandere begon zijn politieke loopbaan bij de Jongkommunisten in 1991. De vzw werd ten tijde van de rakettenbetogingen in de jaren tachtig beschouwd als een tentakel van de Kommunistische Partij. Nadat de Belgische KP zichzelf had opgedoekt, trok De Brabandere even richting Agalev. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 stond hij op de lijst van Groen, weliswaar als ‘onafhankelijke’. De vzw Vrede ontvangt jaarlijks zo’n 170.000 euro aan subsidies (minister Sven Gatz). ’t Is maar dat u weet waar uw belastingcentjes naartoe gaan.

Van Gompel interviewt drie mensen, en drie keer “vergeet” hij de linkse achtergrond van die mensen te duiden. Je moet het kunnen.

Karl van Camp