Zowel de regering-Bourgeois als de regering-Michel presenteerde deze maand een Zomerakkoord. Terwijl de Vlaamse regering vooral oog had voor het klimaat, focuste de federale regering zich (noodgedwongen) op de jobdeal en de begroting. Jean-Marie Dedecker is kritisch: “Wie betaalt het gelag van deze maatregelen? De arme drommel die geen Tesla kan kopen. Wie mag de stad niet meer binnen? De arme drommel die zich al vijftien jaar met hetzelfde wagentje verplaatst.”

De huidige Vlaamse regering – zonder socialisten – zou het anders doen dan haar voorgangers. “Vertrouwen is de rode draad doorheen al onze beslissingen”, stelde Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in 2015 in zijn septemberverklaring. “We geven meer vertrouwen en verantwoordelijkheid aan lokale besturen, aan bedrijven, aan scholen, aan verenigingen. We bevrijden hen maximaal van planlast en administratieve rompslomp.”

Dedecker is het daar niet mee eens. “Dit is een regering van keizer-kosters en mierenneukers”, stelt hij tegenover ‘t Pallieterke. “Als ik al deze beslissingen lees, dan besluit ik dat de Vlaamse regering verloren is gelopen in haar eigen boskaart (de afgeschoten kaart van de Vlaamse regering van de ‘meest kwetsbare waardevolle bossen’,nvdr.). Het enige voordeel aan het akkoord is dat het op vlak van uitstelgedrag historisch is. Haast alle beslissingen zijn onuitvoerbaar.”

’t Pallieterke: hoeveel punten zou u de Vlaamse regering grosso modo geven?

Dedecker: “Ik zou ze een buis geven. De Vlaamse regering is een van de grootste ontgoochelingen en blijft een veredeld Antwerps schepencollege. Door de Zesde Staatshervorming heeft ze veel nieuwe financiële mogelijkheden. In plaats van die te gebruiken voor investeringen en een degelijke fiscale hervorming, blijven de coalitieleden sinterklaas spelen via subsidietjes voor een boscoach (hij verwijst naar de subsidies om onder begeleiding door een bos te wandelen, nvdr.). Ze spuien een wettendiarree vol pietluttigheden.”

’t Pallieterke: de regering voert geen coherent Vlaams beleid?

Dedecker: “Neen. Iedere minister krijgt iets, en het energiebeleid is om te huilen. Minister Tommelein, die zijn eigen bevoegdheden niet kent, stelt eerst dat tegen 2021 alle stookolieketels moeten verdwijnen. Gelukkig is hij teruggefloten door zijn federale collega’s, die het op 2035 houden.”

’t Pallieterke: er kan intussen nog veel gebeuren…

Dedecker: “Ja, al die priesters van de klimaatreligie kunnen tegen dan van hun preekstoel zijn gevallen. Dat gebeurde al eens in 1972. Toen schreven de klimaatwetenschappers in een brief aan president Nixon dat hij de wereld moest waarschuwen voor een nieuwe ijstijd. In 1976 hadden we de warmste zomer ooit.”

’t Pallieterke: de regering heeft wel een draagvlak voor die maatregelen. Als het van Groen en sp.a afhangt, dan zou men zelfs nog verder gaan.

Dedecker: “Ik denk het niet. De Open Vld heeft het ecologische programma van de groenen overgenomen. Daarnaast is het moeilijk om nog verder te gaan dan Tommelein en Weyts. Vergis u niet, er is bijvoorbeeld beslist om ieder jaar 1 miljoen nieuwe zonnepanelen bij te plaatsen, of 3.000 per dag, tot in 2030. Wie heeft dan een zonneslag?”

’t Pallieterke: ik hoor u haast zeggen: “De socialisten zitten ín de regering, dus…”

Dedecker: “Het is toch zo, met die regelneven? Hoe kan je nu zeggen – wanneer 600.000 gezinnen een stookolieketeltje hebben – dat die weg moet? Hoe kan je nu zeggen dat we allemaal van het gas af moeten en dan zelf 350 miljoen euro uittrekken om negen gascentrales op te starten die zogezegd de sluiting van de kerncentrales moeten opvangen. Dit terwijl amper 10,4 procent van onze elektriciteit door zon, wind en biomassa geleverd wordt, en terwijl gas veertig keer meer CO₂ per kilowattuur uitstoot dan kernenergie. Daarvoor moet je toch een slag van een windmolen gekregen hebben.”

’t Pallieterke: kennelijk zijn er heel veel Vlamingen die dat beleid steunen.

Dedecker: “Ik denk dat de zwijgende meerderheid met die massahysterie heeft leren leven. Hier gaat men vroeg of laat wel een terugslag krijgen. Wie betaalt het gelag van deze maatregelen? De arme drommel die geen Tesla of stekkerautootje kan kopen. Wie mag de stad niet meer binnen? De arme drommel die zich al vijftien jaar met hetzelfde dieselwagentje verplaatst. De groene luchtfietser die met zijn bakfiets zijn kinderen van zijn loft naar de witte steinerschool voert in de stad, heeft daar geen last van. Heel die energietransitie wordt betaald door de lage inkomens die in oude huizen wonen, in oude autootjes rijden en die nu al hun energiebelasting niet kunnen betalen. De middenklasse hoest de groenestroomcertificaten op, die zijn goed voor 15 procent van de elektriciteitsprijs. Dankzij die heikneuters van de Vlaamse regering is de Vlaamse stroomfactuur de helft duurder dan de Brusselse.”

’t Pallieterke: de vraag blijft wel, of die ‘arme drommel’ zijn wil in het stemhokje gaat uiten.

Dedecker: “Er is momenteel geen alternatief. Iedereen loopt de groene rattenvangers achterna. Ze regeren om applaus te krijgen van belangengroepen die zelfs niet voor hen stemmen. Dit beperkt zich niet alleen tot het milieu, maar ook tot bijvoorbeeld mobiliteit. We ergeren ons groen aan de files en we betalen ons blauw aan onze auto. Hoewel we niet zonder auto kunnen, accepteren we de heksenjacht – flitsboetes, trajectcontroles en snelheidsbeperkingen…”

’t Pallieterke: van de ‘slimme’ kilometerheffing krijgt u het ook niet warm?

Dedecker: “Neen. We zijn al kampioen rekeningrijden. Hoe meer je rijdt, hoe meer je verbruikt en accijnzen betaalt. Alleen in Italië is de diesel nog duurder. Diesel stoot zelfs minder CO₂ uit dan benzine. Vroeg of laat staat er iemand op die de luchtballon doorprikt en een alternatief biedt. Hopelijk is het dan geen roeptoeter à la Trump, maar iemand met gezond verstand.”

’t Pallieterke: Ha, het populisme!

Dedecker: “Wanneer je iets zegt dat niet in het kraam van de politieke en ecologische correctheid past, ben je een populist. Op die manier kan men mensen uitsluiten en hoeft men niet meer naar hen te luisteren. Voor mij is ‘populist’ een geuzennaam die ik met veel plezier draag.”

’t Pallieterke: langs de andere kant, het is toch moeilijk om te ontkennen dat er iets gedaan moet worden aan het klimaat? Wetenschappelijk is men eruit dat de mens iets – over de precieze impact bestaat nog veel discussie – met de klimaatsverandering te maken heeft. We kunnen ons daar toch moeilijk niets van aantrekken?

Dedecker: “Akkoord, maar de slinger is aan het doorslaan. Het is een welvaartvernietigende religie geworden. Ik ben een echte natuurmens. Zo woon ik in het midden van de natuur en rem ik voor het kleinste diertje dat ik tegenkom. Langs de andere kant vind ik het dan wel al te gek dat de Vlaamse regering het kweken van pelsdieren gaat verbieden. De Belg is de tweede grootste verbruiker van foie gras en met dat verbod lachen de Fransen zich een breuk.

Niemand komt daar tegenop, niemand durft daar iets van te zeggen, want het is politiek correct om tegen de pelshandel te zijn. Straks lopen we hier rond met sandalen van boombladeren omdat we geen koeien meer mogen slachten voor leer. Die massahysterie van het klimaat gaat steeds een stukje verder. Het mobiliteitsverhaal is net hetzelfde: iedereen heeft zijn auto nodig en er is geen alternatief. Net zoals een timmerman zijn beitel, heb ik mijn autootje nodig.”

’t Pallieterke: meer investeren in openbaar vervoer is toch een optie?

Dedecker: “Amper 16 procent van de kosten van De Lijn komt van ticketverkoop, al de rest mag de belastingbetaler nu al financieren, en de NMBS krijgt jaarlijks 3 miljard euro subsidies. We komen er niet verder mee dan het vervoer van inactieven en de ambtenarentrein in de spitsuren.”

’t Pallieterke: anderzijds, in nieuwe treinstellen werd lang niet geïnvesteerd, en ook de loonkostenbeheersing kan beter.

Dedecker: “De NMBS is geen vervoersmaatschappij, maar een tewerkstellingsvennootschap voor de vakbonden. Treinen moet men gebruiken om tussen de steden te rijden. Ook al hebben we samen met Hongarije het dichtste spoornet van heel Europa, dan nog zijn we filekampioen. De politiek heeft het verkeer stilgelegd met als alibi ‘de veiligheid’. Voor een deel kan ik daar inkomen, maar momenteel is dat doorgeschoten. Zo mag je nog maar 70 kilometer per uur rijden – ook ’s nachts wanneer de baan volledig open is – en maakt men van tweevaksbanen eenvaksbanen. Enzovoort.

Verkeersboetes zijn er niet meer voor de veiligheid, maar om het gat in de begroting te dempen. Dan staat Weyts daar in Antwerpen samen met De Wever op de kaaien te kijken naar het grootste schip ter wereld dat aanmeert met 21.000 containers, waarvan 70 procent op een vrachtwagen moet en de file in, want die kunnen niet vervoerd worden met een bakfiets of belbus. We zouden onze minister van Mobiliteit (Ben Weyts, N-VA, nvdr.) moeten opsluiten op basis van schuldig verzuim. Hij houdt zich ledig met het chippen van hondjes en het castreren van katers, liever dan met mobiliteit.”

’t Pallieterke: in Antwerpen is nochtans veel kritiek te horen op de wegenwerken.

Dedecker: “Wegenwerken? We staan allemaal stil. Men discussieert al dertig jaar over een bruggetje of een tunneltje. Ik ga zelfs niet meer in Antwerpen spreken. Daarnaast zou ik niet weten hoe ik ’s nachts zonder auto zou moeten terugkeren. Te voet? Met het openbaar vervoer?”

’t Pallieterke: wat is, naast het openbaar vervoer, dan het alternatief?

Dedecker: “Vrachtvervoer moet zoveel mogelijk van de weg. Overal in de wereld is men bezig met tunnels voor containervervoer op transportbanden. Twee Antwerpenaren, Johan van Wassenhove en Willy Winkelmans, ontwierpen in 1998 al een “underground container mover”. Een dergelijke verbinding – bijvoorbeeld van Zeebrugge naar Antwerpen – had men jaren geleden al kunnen aanleggen. Neen, men culpabiliseert liever de automobilist. Wanneer Volvo echter de poorten wil sluiten, dan lopen Bourgeois en Peeters plots de deur plat met cheques en subsidies. We mogen de auto nog assembleren, maar er niet mee rijden.”

’t Pallieterke: als wereldsteden nu bepalen dat er tegen 2030 geen verbrandingsmotoren meer binnen mogen, dan gaan autofabrikanten toch meer in alternatieven investeren?

Dedecker: “Dat is zever van Groen. Men is toch niet gestopt met gsm’s te ontwikkelen terwijl er nog vaste telefoontoestellen waren? De autofabrikanten zijn ontzettend hard bezig met het ontwikkelen van elektrische wagens, maar zolang er geen batterijen gemaakt worden waarmee men duizend kilometer zonder opladen kan rijden, bieden ze geen volwaardig alternatief. In de eerste helft van 2018 werden amper 1.705 stekkerauto’s verkocht omdat je er nergens mee komt. Zelfs Tommelein kan daarvan meespreken. Zo heeft hij zijn Tesla’tje verkocht voor een gesubsidieerde hybride Volvo, omdat hij vier dagen nodig had om heen en weer naar zijn vakantieverblijf in Frankrijk te rijden.”

’t Pallieterke: kan dat nieuwe Zomerakkoord van de federale regering u bekoren?

Dedecker: “Hoewel er zeker wat inzit, heeft men niet genoeg moed gehad om de werkloosheid in de tijd te beperken. Daarenboven is hun pensioenplan om te huilen. Even serieus: als bij de NMBS werken een zwaar beroep is, wat is zeevisser en kasseilegger dan? Slavenarbeid? Het meest wraakroepende is echter het Arco-akkoord. Wat een schande dat de N-VA daarin is meegaan, niet het minst omdat de N-VA’ers zijn verkozen met de belofte om aan die oplichters van Beweging.net geen geld van de belastingbetaler te geven.”

’t Pallieterke: het maakt u nog steeds kwaad.

Dedecker: “Natuurlijk! Ze zijn zelf rijk genoeg. Heel de christelijke zuil heeft jarenlang geprofiteerd van het casinokapitalisme bij BACOB en DEXIA. Die mensen hebben nog steeds een enorm patrimonium. Laat men vandaag heel de christelijke zuil – de CM incluis – een sale-and-lease-backoperatie uitvoeren op hun onroerende goederen, dan kunnen ze hun 800.000 coöperanten terugbetalen. Hun patrimonium kunnen ze dan weer verwerven tegen de restwaarde binnen enkele jaren.”

’t Pallieterke: is zoiets politiek niet haalbaar?

Dedecker: “Neen, de politieke moed ontbreekt daarvoor. De lafheid van de N-VA – schrijf dat maar gerust op – is één van de grootste ontgoochelingen van de politiek. In 2014 maakten ze van ARCO nog een thema waarop ze in de verkiezingen cashten. Een paar jaar later gaan ze plat op de buik voor de christelijke groep en verwijzen ze naar het regeerakkoord.”

’t Pallieterke: N-VA verwijst steevast naar het gegeven dat een Europese goedkeuring voor de regeling niet vanzelfsprekend is.

Dedecker: “Dat is het probleem doorschuiven. De N-VA doet in zijn broek in de hoop dat de rest het opkuist.”

’t Pallieterke: de overheid heeft toch minstens de indruk gewekt dat ze de coöperanten gaat vergoeden? Waarom zouden ze de overheid nog vertrouwen als die haar beloften niet nakomt?

Dedecker: “Dat verhaal is verkeerd. Er werden wetten gemaakt zodat banken van de wet op de spaargarantie konden profiteren, maar daarvoor moesten ze jaarlijks een premie betalen op de bij hen belegde spaartegoeden. Die ‘christelijke’ lui hebben dat steeds geweigerd, maar ze eisen achteraf wel dat de overheid haar engagementen nakomt. Dat is hetzelfde als geen omniumverzekering op je wagen nemen en, als je hem dan door eigen schuld in de prak rijdt, eisen dat de verzekering je eigen schade terugbetaalt. Daarom noem ik het ACW en Beweging.net ook oplichters.”

’t Pallieterke: goed, maar als de eerste minister zegt “wij lossen dat op”…

Dedecker: “Dan moet hij ook alle andere aandeelhouders die slachtoffers zijn van de bankencrisis vergoeden. De Arco-deelbewijzen zijn aandelen. Dat is wat ook Europa zegt. Eerst lichten ze hun spaarders op door de aandelen te verkopen alsof het obligaties zijn en daarna weigeren ze om voor die spaargarantie te betalen. In IJsland heeft men 26 bankiers in de gevangenis gestoken. Hoewel ze twee keer de boel hebben opgelicht, gaat de N-VA nu mee zorgen voor de tsjeven hun zuil. Dat is een grote schande, om nog te zwijgen over het gat in de begroting, en het communautaire.”

’t Pallieterke: bij N-VA valt dan te horen dat ze voor het communautaire geen partners vinden.

Dedecker: “Welke partij in de regering is de grootste? Wie kan de regering doen vallen? (maakt zich druk). Het is een compleet gebrek aan politieke moed. Er is – gaande van de pensioenen tot de begroting – geen enkele verandering. Men laat de mensen twee jaar langer werken, en men holt voor de rest via de regeling voor de zware beroepen het eigen systeem uit. De moed om een regeling uit werken zoals in Oostenrijk – waar iedereen 45 jaar werkt, pas met 65 op pensioen gaat en dan 80 procent van zijn wedde als pensioen krijgt – durft men niet aan. Een pensioenregeling op basis van de loopbaanduur i.p.v. de leeftijd zou ook een oplossing zijn. Het tegendeel is echter het geval. Wij blijven maar opgezadeld zitten met die tweespalt tussen ambtenaren en werknemers.”

’t Pallieterke: het blijft u raken?

Dedecker: “Ja, ik kan nog steeds alle dagen mijn televisie van de muur trekken. Ook omdat ik te goed weet hoe er bekokstoofd wordt. Vandaag gaat het plat om de macht en men denkt niet verder dan de volgende verkiezingen. Ze verkopen nu even grote tsjevenstreken als de katholieken.”

’t Pallieterke: kriebelt het niet om er terug tegenaan te gaan?

Dedecker: “Kriebelen doet het niet meer. Ik woon hier prachtig en ik zie het niet zitten iedere dag vier tot vijf uur te verliezen met naar Brussel te rijden. Wel geloof ik dat er iemand zal opstaan. Een groep jongeren, bijvoorbeeld. Ze zouden mijn steun krijgen. (denkt na) Ik zou het nog doen, hoor. Ik durf nog springen.”

’t Pallieterke: als er een nieuwe rechtse partij ontstaat en die vraagt u, dan doet u mee?

Dedecker: “Ja, en er zal iets ontstaan op basis van de migratie- en de mobiliteitsproblematiek. De rek is er volledig uit. The silent majority of deplorables (de stille meerderheid van zogenaamde verzuurden, nvdr.) baart vroeg of laat een Trump. Kijk naar Oostenrijk en Italië: er zal hier ook een Kurtz opstaan. Al is het een dissident van een traditionele partij.”

’t Pallieterke: het ‘Belgische establishment’ lijkt dat evenwel niet te denken.

Dedecker: “Het establishment vergiste zich ook in de N-VA. Ze hebben op het Vlaams Belang kunnen kloppen, ze hebben op mij kunnen kloppen via het gerecht en De Gucht, maar op de derde, de N-VA, konden ze niet meer kloppen. Daarom is die N-VA ook zo’n ongelooflijke kans. De Wever – één van de grootste politici na de Tweede Wereldoorlog – heeft ervoor gezorgd dat de minderheid niet meer de meerderheid regeert. Ik wil niet dat ze dit momentum verkwanselen.”

’t Pallieterke: welke persoonlijke ambitie hebt u nog?

Dedecker: “Ik heb nog één ambitie: de gouden medaille in Middelkerke. Ik zou heel graag burgemeester worden en iets terugdoen voor mijn dorp. Ik geloof ook in mijn kansen. Zo heeft het huidige stadsbestuur het compleet verpest met een corrupt casinodossier.”

Hugo Decker