“De lafheid van N-VA is een grote ontgoocheling.”

Zowel de regering-Bourgeois als de regering-Michel presenteerde deze maand een Zomerakkoord. Terwijl de Vlaamse regering vooral oog had voor het klimaat, focuste de federale regering zich (noodgedwongen) op de jobdeal en de begroting. Jean-Marie Dedecker is kritisch: “Wie betaalt het gelag van deze maatregelen? De arme drommel die geen Tesla kan kopen. Wie mag de stad niet meer binnen? De arme drommel die zich al vijftien jaar met hetzelfde wagentje verplaatst.”

De huidige Vlaamse regering – zonder socialisten – zou het anders doen dan haar voorgangers. “Vertrouwen is de rode draad doorheen al onze beslissingen”, stelde Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in 2015 in zijn septemberverklaring. “We geven meer vertrouwen en verantwoordelijkheid aan lokale besturen, aan bedrijven, aan scholen, aan verenigingen. We bevrijden hen maximaal van planlast en administratieve rompslomp.”

Dedecker is het daar niet mee eens. “Dit is een regering van keizer-kosters en mierenneukers”, stelt hij tegenover ‘t Pallieterke. “Als ik al deze beslissingen lees, dan besluit ik dat de Vlaamse regering verloren is gelopen in haar eigen boskaart (de afgeschoten kaart van de Vlaamse regering van de ‘meest kwetsbare waardevolle bossen’,nvdr.). Het enige voordeel aan het akkoord is dat het op vlak van uitstelgedrag historisch is. Haast alle beslissingen zijn onuitvoerbaar.”

’t Pallieterke: hoeveel punten zou u de Vlaamse regering grosso modo geven?

Dedecker: “Ik zou ze een buis geven. De Vlaamse regering is een van de grootste ontgoochelingen en blijft een veredeld Antwerps schepencollege. Door de Zesde Staatshervorming heeft ze veel nieuwe financiële mogelijkheden. In plaats van die te gebruiken voor investeringen en een degelijke fiscale hervorming, blijven de coalitieleden sinterklaas spelen via subsidietjes voor een boscoach (hij verwijst naar de subsidies om onder begeleiding door een bos te wandelen, nvdr.). Ze spuien een wettendiarree vol pietluttigheden.”

Dit is een betalend artikel. Verder lezen? Neem dan een abonnement (klik hier) of koop ‘t Pallieterke in de dagbladhandel. Bent u al aangemeld, lees dan hier verder.