Laten we een gedachtenexperiment uitvoeren. Stel, u ziet uw vrouw en bloedeigen kleuter op televisie dansen. Wat doet u? Een Britse moslim besliste, samen met enkele kompanen, om als wraak zijn eigen kleuter met zuur te overgieten. U moet dat begrijpen, het ligt aan de cultuur, het temperament of het warme weer. Snapt u?

Er zijn kwatongen die beweren dat het islamisme niets toevoegt aan de maatschappij. Dat is uiteraard een tragische misvatting. Kindbruiden, schijnhuwelijken, veelwijverij, antisemitisme en homofobie zijn in ons deel van de wereld in opmars. Aan dat rijtje mogen we sinds kort het begrip ‘zuuraanval’ toevoegen. Hieronder verstaan we niet zozeer het uitoefenen van vrijemeningsuiting door zogenaamd boze blanke mannen. Wat is het dan wel? Een zuuraanval is een criminele daad waarbij een dader zijn slachtoffer niet neersteekt, neerslaat of neerschiet, maar met een uiterst giftige, bijtende stof overgiet. Die chemische stoffen, meestal zoutzuur of zwavelzuur, zorgen voor enorme brandwonden en vreselijke pijn. Slachtoffers worden voor de rest van hun leven verminkt en kunnen, in ernstige gevallen, eraan overlijden.

Zuuraanvallen in opmars

Het begrip ‘zure regen’ is, ondanks het aanhoudende gezeur over klimaat en milieu, de laatste jaren onder de radar verdwenen. Zuuraanvallen daarentegen zijn in opmars. Ze blijken een geliefkoosde straf in Zuid-Aziatische landen en delen van Afrika. Meestal vinden zuuraanvallen plaats bij echtelijke ruzies, maar zij worden door de politie vaak niet als ‘huiselijke ruzies’ geklasseerd, aangezien de aanvallen vooral buitenshuis plaatsvinden. Ook in de onderwereld worden regelmatig ‘afvalligen’ met een bijtende stof overgoten, uit wraak. Binnen Europa staat het Verenigd Koninkrijk bekend om de problematiek rond zuuraanvallen. Gemiddeld vinden daar twee aanvallen per dag plaats, luidens de politiestatistieken.

Vooral in Londen lopen de zaken danig uit de hand. Tussen 2015 en 2017 nam het aantal verminkingen met zo’n vijftig procent toe. CNN kwam begin dit jaar voor de dag met nog treuriger resultaten. Volgens de Amerikaanse nieuwszender is het aantal zuuraanvallen in Londen tussen 2012 en 2017 verzesvoudigd. Inspecteurs stellen dat het in de praktijk waarschijnlijk nog om een zware onderschatting gaat, aangezien veel huiselijke verminkingen niet aan de politie worden gemeld. Door het lakse beleid van burgemeester Sadiq Khan is er niet meteen beterschap in zicht. Sinds Khan, die eerder al stelde dat “aanslagen nu eenmaal horen bij het leven in een multiculturele stad”, de dienst uitmaakt, is de criminaliteit in de hoofdstad aan een sterke opmars bezig.

(Lees verder onder de video)

Om toch maar daadkracht uit te stralen, besliste de Britse regering in oktober 2017 om de verkoop van zuren te verbieden aan wie jonger is dan achttien jaar. Een druppel op een hete plaat. Het gros van de daders is immers volwassen. In 2013 reeds durfden enkele criminologen in het Verenigd Koninkrijk het aan om de zaken bij naam te noemen. “Zuuraanvallen kunnen in het overgrote deel van de gevallen worden gelinkt aan migrantengemeenschappen uit Azië”, luidde hun besluit. Merk op dat in Groot-Brittannië het woord ‘Aziaat’ steevast gebruikt wordt wanneer (ook) moslims bedoeld worden. Zo sprak de Britse pers in het kader van de pedofiele verkrachtingsgolven voortdurend over ‘Aziatische bendes’.

Daders voor het gerecht

Worcester, in het westen van Engeland, lijkt op het eerste gezicht een pittoresk stadje. Schijn bedriegt. Zaterdag 21 juli werd bij ‘Home Bargains’, de plaatselijke supermarkt, een kind van amper drie jaar overgoten met een bijtende substantie. De kleuter raakte verminkt aan zijn armen en in het gezicht. Of de jongen aan het gebeuren blijvende letsels zal overhouden, is momenteel niet duidelijk. Het kind heeft het ziekenhuis mogen verlaten en is samen met zijn moeder ondergebracht op een veilige plek. Wie zijn de daders? Zes verdachten zitten vast, onder hen de vader van de kleuter. Hij zou het brein zijn achter het opgezette plan om zijn eigen kind te laten verminken. De andere verdachten zijn van Slowaakse en Afghaanse origine.

Opvallend is dat parket, politie en media de jongste dagen zijn gaan zwijgen over de mogelijke motieven van de daders. Dat was kort na de aanval, zo’n twee weken terug, anders. Toen doken overal in de pers berichten op dat de vader het niet kon verkroppen dat zijn vrouw en zoon op tv waren verschenen. Op een of ander beeld zou de moeder met haar kindje gedanst hebben (sic). Dat zou voor die doorgeslagen moslimgek vervolgens een afdoende reden zijn geweest om zijn eigen zoontje te verminken. De jongste week valt in de media niets meer te lezen over het ‘waarom’ van de zaak. De zes verdachten komen op 28 augustus voor de rechtbank. Tegen die tijd vinden de advocaten van de beklaagden vast wel een passende verklaring. Misschien bleken de daders wel last te hebben van het warme weer. Of nog erger, misschien werden zij gediscrimineerd!

LvS