Radio 1 zendt op zaterdag 22 september opnieuw de “Lage Landenlijst” uit. Dat is een coproductie van Radio 1 en drie regionale Nederlandse omroepen, waarbij een hele dag uitsluitend Nederlandstalige liedjes gespeeld worden. Dit gebeurt op basis van een hitparade van honderd ‘beste’ liedjes, die door de luisteraars in een bepaalde volgorde is gegoten.

We vinden dit een schitterend initiatief. De twee vorige edities waren heerlijke zaterdagen, waarbij vele juweeltjes de revue passeerden. Toch ervaarden we telkens een gemis, want het wondermooie ‘Vlaanderen’ (En als ik weg wil zijn, ga ik naar Vlaanderen…) van Paul van Vliet werd niet gespeeld. Het werd door de programmamakers niet opgenomen in de preselectie. Zonder twijfel gaat het nochtans over een van de mooiste liedjes over ons die ooit door een Nederlander werden gezongen.

We kunnen ons moeilijk voorstellen dat van de twintig Vlaamse en Nederlandse muziekliefhebbers die de lijst samenstelden, niemand dit liedje zou kennen. Vreemd toch dat het schreeuwerige ‘België’ van de Nederlandse groep Het Goede Doel wel in de lijst werd opgenomen, terwijl het pareltje van Paul van Vliet werd vergeten.

Niet getreurd evenwel. De luisteraar kan hieraan iets doen. Iedereen kan surfen naar de webstek van Radio 1 en daarbij zijn eigen top drie samenstellen. Daarin mogen ook liedjes worden opgenomen die niet in de preselectie zitten.

Wanneer honderden mensen dit liedje in hun top drie plaatsen, zal men verplicht zijn het op te nemen in de preselectie en kan het zelfs een hoge score krijgen. Wie weet, eindigt het zelfs bovenaan de hitparade. Dat zou een mooi eerbetoon zijn aan Paul van Vliet.

Mogen we onze lezers derhalve vragen mee te doen met dit initiatief en het liedje van Van Vliet op te nemen in hun top drie? Het vergt slechts enkele minuutjes. Je kan vele Vlamingen daarmee een groot plezier doen én dit schitterende liedje opnieuw bekendheid geven.

Surf gauw naar De Lage Landenlijst op Radio 1 en spoor uw vrienden en kennissen aan hetzelfde te doen.

BL