De “democratische” partijen hebben de voorbij weken een hypocriet nummertje opgeklopte verontwaardiging opgevoerd rond enkele memes van Schild & Vrienden. Zij zouden beter eens de hand in eigen boezem steken en een interne zuivering houden. Ze hebben allemaal mandatarissen of kandidaten die banden met de Grijze Wolven hebben … of Grijze Wolven zijn.

Groepsfoto tijdens een bijeenkomst van Unie van Turkse Verenigingen in januari vorig jaar. Centraal met das Mevlut Akca, achter hem Meyrem Almaci, Güler Turan en de onvermijdelijke Tom Meeuws. (Foto Facebook Mevlut Akca, publiek)

Wikipedia omschrijft de Grijze Wolven als een extreemrechtse Turkse groepering die verbonden is met de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP). Dat is een heel milde interpretatie. De Grijze Wolven werden oorspronkelijk opgericht als de militaire vleugel van de MHP. Verder schrijft Wikipedia volkomen terecht: “In het Westen staat de groepering bekend als een fascistische en racistische beweging en is ze in het verleden namens, dan wel via de Turkse staat, leger of maffiose organisaties betrokken geweest bij liquidaties en aanslagen op andersdenkenden en leden van linkse groeperingen.”

Fuat Korkmazer (CD&V)

Fuat Korkmazer, die in 2006 in Gent op de CD&V-lijst stond voor de gemeenteraadsverkiezingen,  was al minstens sinds 2004 voorzitter van de vzw “Gent Türk Ocagi”, die algemeen bekendstaat als een Gentse afdeling van de Grijze Wolven. Officieel houdt de vzw zich bezig met de organisatie van sociaal-culturele en sportieve activiteiten voor jongeren. Bij de  gemeenteraadsverkiezingen van 2000 slaagden de Grijze Wolven erin kandidaten op de lijsten van de toenmalige SP en Agalev te krijgen. (Nieuwsblad, 5/9/2006) Kort daarop nam hij ontslag als voorzitter van Gent Türk Ocagi, en dat was voor CD&V toen voldoende. Hij bleef op de lijst staan. Alsof hij met het doorsnijden van die formele band ook zijn extremistische en gewelddadige opvattingen had weggesneden. ,,Met zijn ontslag wil Fuat een einde maken aan alle speculaties en duidelijk maken dat hij kiest voor de Gentse politiek en de CD&V”, zei de lokale CD&V-voorzitter Jeroen vanden Berghe toen. (DS, 8/9/2006) De Standaard meldde ook dat Korkmazer te zien was op een foto met leden van de Belçika Türk Federasyonu uit Schaarbeek, ook een organisatie  van Grijze Wolven.

Dit is een betalend artikel. Verder lezen? Neem dan een abonnement (klik hier) of koop ‘t Pallieterke in de dagbladhandel. Bent u al aangemeld, lees dan hier verder.