In een poging om de overwinning van rechts op 14 oktober af te stoppen zijn zowel de staatszender VRT als sommige kranten de voorbije weken een ware klopjacht begonnen op ‘foute’ Facebooklikes van kandidaten op rechtse verkiezingslijsten. Herhaaldelijk vroegen Bart De Wever en Tom Van Grieken zich af waarom de pers niet hetzelfde doet bij linkse kandidaten.

Er kwam, zoals verwacht, geen antwoord. Wel, wat de gewone pers niet doet, dat doet ‘t Pallieterke: wij hielden de publieke Facebooklikes van een  PVDA-lijsttrekker eens tegen het licht.

Jos D’Haese (24) is PVDA-lijsttrekker in het district Borgerhout, Antwerps woordvoerder van de partij en zoon van PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders. In mei zal hij ongetwijfeld de lijst trekken voor het Vlaams Parlement, en vermoedelijk ook verkozen geraken. D’Haese blijkt niet enkel fan van communistische dictaturen en Cubaanse folteraars, maar ook van anarchistische clubs die zich schuldig maken aan intimidatie, sabotage, straatgeweld en vernielingen. Eén van die clubs wordt momenteel zelfs door het federaal Parket in Brussel vervolgd wegens terrorisme, en dit o.a. voor het bekladden van de privéwoning van Brussels Minister-President Rudi Vervoort.  SP.a en Groen zijn in Borgerhout coalitiepartners van de PVDA:  Welkom in de ‘warme’ wereld van links, zonder cordon.

Gooi eens een granaat die keihard aankomt

We beginnen ons klein speurtochtje op de publieke Facebookpagina van Jos D’Haese, meer bepaald bij de pagina’s die hij leuk vindt. Als goede stalinist houdt Jos van pagina’s die ongegeneerd de lof zingen van de Cubaanse dictator Fidel Castro, en zijn folteraar-beul Che Guevara: ‘ Fidel voor altijd, één jaar na zijn dood’ – ‘Een jaar na de dood van de historische leider van de Cubaanse Revolutie blijft het Cubaanse volk trouw aan de ideeën die hij heeft verwoord in zijn concept van de Revolutie, afgekondigd op 1 mei 2001 in Havana’, zo klinkt het op de gelikete pagina van ‘Cubanismo’. Dat het volk van Cuba massaal het eiland ontvlucht is, net overigens als het volk van die andere rode heilstaat, Venezuela, blijft onbesproken.

Een ‘like’ is er ook voor ene Semir Mabrouk, die zowaar het partijbestuur van de SP.a wil uitmoorden met een granaat:  ‘ Ik voel me de laatste weken net als een linkse guerrilla-strijder met een granaat waar de pin al is uitgetrokken, een granaat die ik zou willen gooien in het partijbestuur van een bepaalde linkse partij. (…)  Ik hoop dat de granaat keihard aankomt, wij, Nieuwe Belgen, gaan ondertussen op zoek naar een alternatief, hasta la victoria siempre !’  Dat laatste is de strijdkreet van de Cubaanse slachters Fidel en Che.

Nu goed, Jos is dus als echte PVDA’er fan van gekke communistische dictators en would-be-revolutionairen die dromen van bommen en granaten.  Tot zover geen verrassingen.  Maar steviger wordt het toch als Jos een ‘like’ geeft aan de pagina van een zeer gewelddadige anarchistische club uit Gent: het ‘Anarchistisch Kollektief’.  In tal van afbeeldingen, berichten en verslagen maakt die kleine, maar zéér extreme club er geen geheim van, dat zij illegale actiemethodes toejuicht.

Straatterreur in Brussel

Op 17 december 2016 roept dat Anarchistisch Kollektief op de pagina die Jos D’Haese leuk vindt op tot deelname aan een anarchistische betoging in Brussel.  De deelnemers ervan slaan aan het vernielen in de Europese wijk:  er wordt een spoor van vernieling getrokken.  Autoruiten worden ingeslagen, bushokjes vernield, reclamepanelen afgebroken, en de vitrineramen van het plaatselijke KBC-kantoor worden ingegooid.  De politie grijpt in en arresteert 56 anarchistische geweldenaars.  Beelden die zij zelf verspreiden tonen de in het zwart geklede, gemaskerde geweldplegers.  De beelden van de vernielingen worden ’s avonds getoond in de journaals van VRT en RTL.

Een interessant element is dat deze kleine, maar zeer gewelddadige extreemlinkse club uit Gent ook betrokken was bij het verstoren en verhinderen van diverse lezingen van staatssecretaris Theo Francken in Gent.  Die linkse aanvallen op de vrije meningsuiting vormden de rechtstreekse aanleiding voor Dries Van Langenhove om Schild&Vrienden op te richten.  Het Anarchistisch Kollektief zegt over het verstoren van de lezingen door Francken bijvoorbeeld op 11 mei 2017 op zijn Facebookpagina: ‘steun voor verstoren lezing Theo Francken.  Hopen respect voor de moedige actievoerders die eergisteren Theo Francken en zijn rechtse sympathisanten confronteerden in het hol van de leeuw, alsook voor zij die dit eerder deden in Brussel en Gent. De strijd gaat door!’  Vind-ik-leuk, zegt Jos D’Haese.

Intimidatie en sabotage

Op 5 november 2005 verschijnt op dezelfde Facebookpagina een aankondiging van een avond, waar men volgende vraag zal behandelen:  ‘Moeten we ons houden aan het huidige dominante paradigma van geweldloosheid, of wordt het tijd dat we grote vervuilers op een directe manier aanpakken door middel van intimidatie en sabotage?’  Die vraag stelt het Anarchistisch Kollektief, zo blijkt uit een post van enkele maanden eerder, in de context van ‘strijd’ tegen de bouw van een nieuwe grote gevangenis in Haren, nabij Brussel.  Die ‘strijd’ zal gevoerd worden door een Franstalige groep anarchisten, die op Facebook aanwezig is onder de naam ‘ Keelbeek libre – stop maxi prison’.  De Facebookpagina ‘Keelbeek libre – stop maxi prison’ krijgt, uiteraard, een ‘like’ van PVDA-lijsttrekker D’Haese.

Terreur in Brussel

Wat er zich op en rond het geplande bouwterrein van de gevangenis in Haren aan extreemlinks geweld en intimidatie afspeelt is eigenlijk onvoorstelbaar.  Op 4 april 2016 wordt de vervolging van 12 anarchistische extreemlinkse terroristen als volgt aangekondigd door BELGA:

‘Het federaal parket opende in 2008 een gerechtelijk onderzoek naar mogelijke feiten van terrorisme binnen het Brussels anarchistisch milieu, meer bepaald door een groep mensen die zich “La Cavale” noemen. Dat onderzoek kwam in 2010 onder leiding van onderzoeksrechter Panou en spitste zich toe op betogingen en manifestaties die plaatsvonden sinds 2008, onder andere tegen de bouw van een nieuw gesloten opvangcentrum voor vluchtelingen in Steenokkerzeel, tegen de Europese instellingen en de eurocraten, de NAVO, de uitzettingen van vreemdelingen zonder papieren en de MIVB, maar ook tegen de komst van de nieuwe megagevangenis in Haren.

De groep had het ook gemunt op alle symbolen van autoriteit, zoals politiekantoren en bewakingscamera’s, en symbolen van het kapitalisme, zoals de grote shoppingcentra en bedrijvenparken.

In mei en september 2013 werden al verschillende huiszoekingen gehouden, maar nadien bleef het stil rond het onderzoek. De zaak kwam pas opnieuw in de belangstelling na verschillende feiten van vandalisme en erger tegen personen die betrokken zijn bij de plannen voor de megagevangenis in Haren. Zo werden onder meer de privéwoning van Brussels minister-president Rudi Vervoort en het architectenbureau van Philemon Wachtelaer, dat de plannen voor de gevangenis maakte, beklad met graffiti en werden er ruiten ingeslagen. Ook werd brand gesticht op de werf van een aannemer en op het privédomein van de architect.

Het onderzoek werd intussen afgesloten, de gebruikte bijzondere opsporingmethoden werden goedgekeurd door de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling en het federaal parket heeft nu zijn eindvordering klaar. Daarin beschuldigt het negen mensen van lidmaatschap van een terroristische groep en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep gedurende periodes die verschillen naargelang de betrokkene. Drie van die negen worden door het federaal parket ook beschouwd als leiders van de terreurgroep.

Het federaal parket stelde ook een lijst op van 150 incidenten die plaatsvonden tussen 2008 en 2013 en waarvoor de groep verantwoordelijk zou zijn. Het gaat onder meer om een reeks brandstichtingen tegen allerhande gebouwen en wagens maar ook om onaangekondigde betogingen, vernielingen, winkeldiefstallen en slagen aan politieagenten.’

In juli 2017 werden 12 extreemlinkse terreurverdachten daadwerkelijk door de Raadkamer van Brussel naar de correctionele rechtbank verwezen.  Sindsdien verscheen er in de pers niets meer over dit proces – we mogen dus aannemen dat het nog steeds loopt.

De groep vervolgde terroristen wordt dus door het gerecht aangeduid als ‘La Cavale’.  De Facebookpagina die PVDA’er Jos D’haese liket, ‘ Keelbeek libre – stop maxi prison’, heeft ook een website:  http://haren.luttespaysannes.be. En wat staat er daar openlijk bij de links?  Jawel, een link naar… La Cavale.  Een lijsttrekker die fan is van een groep die openlijk verbonden is met een vervolgde terreurgroep: je ziet het niet alle dagen.

Knokploeg, kalasjnikov, Tariq Ramadan

Tot slot nog een paar extraatjes. De man is actief bij de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM), een jeugdvereniging met aandacht voor ecologie. Jos D’Haese geeft op Facebook een like aan een groep daarbinnen die een wel erg duidelijke naam heeft: ‘Knokploeg’. Een onschuldig jeugdig grapje zoals de facebookpagina (met amper 27 volgers) doet vermoeden? Hoogstwaarschijnlijk. Maar laat dat ook de verdediging zijn die door Schild&Vrienden wordt ingeroepen voor als humor bedoelde memes – een verdediging die door politiek, pers en gerecht meteen verontwaardigd wordt afgewezen. Als elke meme van S&V ernstig moet genomen worden, dan een Facebookpagina ‘Knokploeg’ van links ook.

Ook een like voor Abou Jahjah, Kalsjnikov-zwaaier en berucht knokker van formaat, mag niet ontbreken.

Opmerkelijk is toch ook de like voor Tariq Ramadan, de bekende Franse moslimextremist die weigert zich uit te spreken tegen de steniging van vrouwen in de sharia, die intussen in Frankrijk ook vervolgd en aangeklaagd wordt voor verschillende feiten van aanranding en verkrachting.

Intimidatie, sabotage, straatgeweld, terreur, knokploegen, kalasjnikovs en moslimextremisten: Gelukkig komt de PVDA op voor een ‘warme samenleving’, want wij kregen een beetje koude rillingen bij de Facebooklikes van PVDA-lijstrekker en Antwerps woordvoerder Jos D’Haese. En mogen we nu een uitzending van PANO over de PVDA verwachten?

HDG