In het spoor van Antwerpse jihadprediker Tarik Chadlioui

Eind oktober werd Tarik Chadlioui, ‘Tarik Ibn Ali’ voor de vrienden, vrijgelaten uit een Spaanse gevangenis na het betalen van een borgsom van 60.000 euro. Het geld werd ingezameld na een opvallende oproep op Facebook door zijn familie en collega-salafist ‘Sheikh Mohamed Ameziane’. Tarik wordt beschuldigd van het opzetten van een terroristische cel op het vakantie-eiland Mallorca met als doel een bloedige aanslag te plegen op toeristen. Jihadwatcher en voormalig moslimbekeerling Peter Velle weet nog heel goed hoe Tarik op zijn pad kwam.

Peter Velle: “Amper enkele maanden nadat ik mijn gelofte had afgelegd om voortaan door het leven te gaan als Abu Bakr, werd ik door een medegelovige uitgenodigd om een lezing bij te wonen van de islamitische beweging Jamaat Tabligh. Op die bijeenkomst in moskee Bangladeshi op de Turnhoutsebaan in Borgerhout had Tarik Chadlioui het woord. Zijn preek werd grotendeels vertaald in het Nederlands, opdat een kersverse bekeerling de boodschap ook zou begrijpen:

“In de naam van Allah, de meest barmhartige, de meest genadevolle. Het gelukkige leven… Iedereen is op zoek naar een gelukkig leven. We hebben genoeg van de zorgen, problemen en ellende. We willen op aarde leven als gelukkige mensen. Maar de échte gelukkige mensen, zijn de mensen van het geluk in het hiernamaals. Het Paradijs… Vele mensen denken dat geluk betekent een miljoen euro te bezitten, in een grote villa te wonen, in een blinkende Porsche rond te rijden… Andere mensen zijn nog verder van huis en denken dat het geluk te vinden is in het plegen van zonden zoals overspel, bedrog, diefstal, muziek beluisteren… Arme mensen! Wil jij rust voelen in jouw hart? Begin dan vandaag. Ga in je eentje een uur in de moskee zitten, alleen. Open de Koran, lees en denk na over zijn betekenissen. Vergeet de hele wereld rondom je. Jouw werk, verlangens, gezin, school… Vergeet alles. Probeer het voor een uur. Dat is een begin. Ga een uurtje zitten in het huis van Allah en vergeet deze bedorven wereld. Lees de Koran, en laat jouw ogen tranen en jouw hart vrezen voor Allah!”

Tarik was een begenadigd spreker. Hij goochelde met woorden en hypnotiseerde als het ware zijn publiek. Tijdens zijn lezing leek het alsof de aandachtig luisterende broeders in een ‘trance’ verkeerden. Ze werden gewoonweg ‘high’ van elk woord dat uit zijn mond rolde. Ik vond het griezelig en fascinerend tegelijkertijd.”

‘t Pallieterke: raakte jij verstrikt in het salafistische web van Tarik Chadlioui?

“Ja, eigenlijk wel. Mijn eerste islamitisch boekje kreeg ik cadeau van een volgeling van Tarik. ‘El Tawheed’ is niet zomaar een boekje. Het gaat onder meer over het gevaar van het omgaan met ongelovigen en de verduidelijking van de positie van martelaren. Geen kattenpis dus! Bovendien uitgegeven door de gelijknamige stichting/moskee El Tawheed in Amsterdam, die berucht is om zijn extremistische karakter. De bibliotheek van moskee Bangladeshi heeft veel boeken van dat kaliber. Jamaat Tabligh, de groep rond Chadlioui, zorgt mee voor de bevoorrading van dergelijke lectuur in de Antwerpse moskeeën.”

Stemmen binnen de moslimgemeenschap zeggen dat Jamaat Tabligh onschuldig is. Een islamitische versie van de ‘Getuigen van Jehova’. Klopt dat?

“De Tablighi hebben een enorm grote bekeringsdrang, en dat gaat wel wat verder dan het gekende ‘voetje tussen de voordeur’ van een Getuige van Jehova in een zondags pak. De groep van Tarik Chadlioui kan je een ‘shariapolitie’ noemen. Moslima’s zonder hoofddoek, met korte rokjes en mouwloze T-shirts, worden op straat staande gehouden en gevraagd zich zedig en vroom te gedragen. Islamitische winkeliers worden met aandrang verzocht geen alcohol en sigaretten te verkopen. Rondhangende moslimjongens wordt aangeraden naar de moskee te gaan. En soms loopt het serieus uit de hand. Zo vatten Tarik en zijn bende eens post aan feestzaal Roma in Borgerhout, waar ze de concerttickets van moslimjongeren afpakten. Muziek is namelijk haram, verboden in de islam.”

Werd in Antwerpen de stap gezet naar geweld en terrorisme?

“In de moskeeën werd niet openlijk tot geweld en terreur opgeroepen. Zo dom was Tarik Chadlioui niet. Op besloten bijeenkomsten wordt wel harde taal gesproken. Ik durf zeggen dat, bijvoorbeeld na de Arabische les in moskee Omar in de Tulpstraat, moslimjongeren werden opgehitst tegen de politie. De moskeeën waar Jamaat Tabligh actief is, duiken ook op in terreurdossiers. Zo werd in de moskeeën Bangladeshi en Omar gerekruteerd voor de gewapende jihad in Tsjetsjenië en Afghanistan. Na de islamlessen hing er geregeld een imam van Syrische afkomst uit de wijk Luchtbal rond in moskee Omar. Die vertelde gruwelijke verhalen over de oorlog in Tsjetsjenië en maakte de jongeren warm om daar te gaan strijden tegen de Russen. Dat was de periode toen van terreurgroep IS en het geweld in Syrië nog geen sprake was. De Tablighi hebben naast de Noord-Afrikaanse tak ook een Pakistaanse club. De moskee van het jihadistische Khatme Nubuwwat in de Oranjestraat was het filiaal van de Pakistaanse Tablighi. Van daaruit werden jonge moslims naar onder meer de uiterst radicale Koranschool ‘Darul Uloom Haqqania’ in Akora Khattak gestuurd. Mij hebben ze ook een ticket naar die Pakistaanse madrassa aangeboden, maar ik ben er niet op ingegaan. Vandaag opereren de Pakistaanse Tablighi vanuit het nieuwe islamitisch centrum van Khatme Nubuwwat in de Biekorfstraat.”

Uw ervaringen beperkten zich niet tot de Antwerpse moskeeën?

“Ik ging af en toe mee op weekend met Jamaat Tabligh. Zo bezocht ik samen met hen moskeeën in het Brusselse, zoals het ‘Centre Islamique Belge’ (CIB) van jihad-imam Bassam Ayachi. Er werd toen volop gerekruteerd voor de heilige oorlog in Afghanistan en Irak. Ik kwam met de Tablighi ook terecht in Nederlandse radicale moskeeën, zoals El Tawheed in Amsterdam en As-Soennah in Den Haag.”

Hoe komt het dat haatprediker Tarik Chadlioui vrij spel kreeg in ons land?

“Tarik werd jaren geleden zelfs met open armen ontvangen op ‘t Schoon Verdiep door toenmalig Antwerps burgemeester Patrick Janssens! Dan weet je genoeg. Ook Bart de Wever liet hem begaan.”

Karl van Camp

Volgende week leest u meer over de rol van Tarik Chadlioui bij de financiering van allerlei salafistische projecten in binnen- en buitenland.