“Iemand moet nu eens de moed hebben om komaf te maken met dat cordon sanitaire!”

Na de weigering van de lokale N-VA-afdeling om met Forza Ninove-kopman en Vlaams Belang-parlementslid Guy D’haeseleer samen te werken in ‘de Oudste, de Stoutste en de Wijste der Steden’, lijkt de situatie er muurvast te zitten. “Alleen de traditionele partijen worden beter van deze situatie”, verklaart de populaire Ninovieter. “Iemand moet nu eens de moed hebben om komaf te maken met dat cordon sanitaire.”

Enkele weken geleden won Vlaams Belang-parlementslid Guy D’haeseleer fors in Ninove. Zo haalde zijn partij 15 van de 33 zetels binnen en komt de rechts-nationalist twee zetels te kort voor een absolute meerderheid. De N-VA, die het in Ninove fors slechter deed, kan op twee zetels rekenen. Wie echter had verwacht dat D’haeseleer na de verkiezingen – met steun van de N-VA – de burgemeesterssjerp kon omgorden, kwam van een kale reis thuis. De ‘reden’? D’haeseleer had in een Facebookpost voor een lokaal eetfestijn zwarte kinderen vergeleken met chocomousse. “Walgelijk”, meende N-VA-voorzitter De Wever, en plots was de sjerp verdwenen.

‘t Pallieterke: bent u nu tot aan de verkiezingen uitgeteld?

Guy D’haeseleer: “Uiteraard niet. Veertig procent van de kiezers schuif je niet zomaar opzij. Zes jaar geleden werd Forza Ninove eveneens de grootste met 26,5 procent van de stemmen. Toen al kreeg ik haast dubbel zoveel stemmen als de toenmalige burgemeester. Vier uur na die verkiezingen veegde men de verkiezingsuitslag al van tafel en ging men over tot de orde van de dag door een anti-Forza Ninove-coalitie te vormen. Gelet op de afstraffing van de andere partijen, was de kiezer dit niet vergeten. Overigens, de huidige coalitie – bestaande uit Open Vld, sp.a, Groen en CD&V – deed zes jaar lang niets anders dan ruziemaken. Het komt er nu op aan toch aan een meerderheid te raken.”

Kijkt u dan in de richting van de N-VA, of eerder naar – eventuele overlopers van – andere partijen?

“Ik behoor, als Vlaams-nationalist, tot die categorie van mensen die hoopt dat de Vlaams-nationale partijen op zoek gaan naar wat hen bindt, in plaats van steeds maar weer te focussen op de verschillen. Van dat laatste worden alleen de traditionele partijen beter. De N-VA heeft altijd gezegd dat ze tegen het cordon sanitaire is. Francken verklaarde zelfs in een debat dat samenwerking met Vlaams Belangpolitici een ‘virtuele discussie’ is. Wel, op dit moment dient de mogelijkheid (een samenwerking tussen N-VA en Vlaams Belang, nvdr.) zich in zestien gemeenten aan. Persoonlijk vind ik het ergerlijk dat Bart de Wever op de dag van de verkiezingen pleit voor verzoening, maar dan alleen ten aanzien van de linkerzijde. Het ware veel beter geweest dat hij voor de samenwerking van de Vlaams-nationale partijen had gepleit. Uiteindelijk worden alleen de traditionele partijen beter van deze situatie. Iemand moet nu eens de moed hebben om komaf te maken met dat cordon sanitaire.”

Verwacht u een (positieve) verrassing van de N-VA bij de voordracht? De stemming is immers geheim.

Dit is een betalend artikel. Verder lezen? Neem dan een abonnement (klik hier) of koop ‘t Pallieterke in de dagbladhandel. Bent u al aangemeld, lees dan hier verder.