De 69-jarige Emile Ratelband haalt wereldwijd het nieuws. Van Fox News in de Verenigde Staten, de BBC in Groot-Brittannië tot Radio 1 in Vlaanderen, allemaal halen ze Ratelband voor de microfoon. De reden? De Nederlandse motivatiecoach (Tsjakka!) wil zijn officiële leeftijd laten aanpassen en start hiervoor een rechtszaak.

Het is niet om te lachen. Foto Emile Ratelband op Twitter

Emile Ratelband is een fenomeen. Rond 1990 kreeg deze motivatiecoach landelijke bekendheid toen hij het ‘neurolinguïstisch programmeren’, NLP voor de vrienden, naar Nederland bracht. NLP is een verzameling van technieken die gebruikt kunnen worden om positiever in het leven te staan. Heel wat wetenschappers plaatsen vraagtekens bij het wetenschappelijke gehalte van NLP. Wie Ratelband zegt, zegt eveneens ‘Tsjakka’. De hyperkinetische motivatietrainer maakte van die uitroep zijn handelsmerk. Ondertussen is Ratelband zeven kinderen rijker, bekeerde hij zich tot het boeddhisme en is hij van plan nog lang jong van geest te blijven.

“Als transgenders het mogen, waarom ik dan niet?”

Nu hij bijna de leeftijd van zeventig bereikt heeft, wil Ratelband zijn leeftijd laten aanpassen. Hij wil, via de rechtbank, afdwingen dat zijn officiële leeftijd wordt bijgesteld naar vijftig. Onderzoeken van artsen wijzen uit dat Ratelband de fysiek en het gestel heeft van een 45-jarige. Ratelband stelt dat hij psychisch lijdt onder zijn huidige leeftijd. Zo kan hij geen nieuwe lening krijgen bij de bank, wegens te oud, en heeft hij op datingwebsites geen aantrek bij jongere vrouwen wanneer hij zijn officiële leeftijd invult. Het hele verhaal lijkt van de pot gerukt. Heel wat mediapersoonlijkheden lachen Ratelband dan ook uit en gruwen van zijn zucht naar aandacht.

Toch heeft de NLP-goeroe een punt. “We leven in een tijdperk van gevoel. Je bent hoe je je voelt,” aldus Ratelband. “Als transgenders hun geslacht mogen aanpassen op hun identiteitskaart, waarom zou ik mijn leeftijd dan niet kunnen veranderen wanneer ik fysiek jonger ben en me jonger voel?” Dit brengt ons meteen bij de kern van de discussie.

Vorige week nog werd Ratelband door NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch ‘gestoord’ genoemd. Ook andere gasten in het populaire praatprogramma ‘De Wereld Draait Door’ bestempelden hem live op televisie als ‘gek’. Dan nu de vraag van één miljoen: zouden zij dat ook durven zeggen tegen, we noemen maar iemand, Bo van Spilbeeck? Blijkbaar is voor de progressieven dan toch plots niet alles relatief. Of hoe de boemerang in het gezicht van de cultuurmarxisten terechtkomt, zonder dat zij het zelf beseffen.