Vorige week stapte Denemarken als eerste West-Europese land uit het EU-spreidingsplan voor migranten. Steeds meer regeringen sluiten zich aan bij het verzet tegen het VN-Migratiepact van Marrakesh. Hongarije heeft alweer de spits afbeten. Kort daarna volgden Oostenrijk, Tsjechië en Bulgarije. Nu heeft ook Estland het Migratiepact afgewezen.

Estland wordt bestuurd door een coalitie van sociaaldemocraten, de conservatieve Vaderlandpartij en de Centrumpartij. De socialisten wilden het migratiepact ondertekenen, maar de andere regeringspartijen hielden voet bij stuk. Er leven nauwelijks moslims in Estland, en al heeft het kleine landje geen migrantenprobleem, het zit wel met een kolonistenkwestie. Na de Sovjetbezetting in 1940 en de massamoorden en deportaties die daarop volgden, werden duizenden Russen als kolonisatoren naar Estland gestuurd.

(Lees verder onder de tweet)

Zij pikten heel vaak de huizen van gedeporteerden in. Hun nakomelingen vormen nu ongeveer 25 procent van de bevolking, en het Kremlin probeert al lang onrust te stoken in die Russische minderheid om zo een voorwendsel te creëren voor een militaire bezetting, naar het voorbeeld van Oost-Oekraïne.

Lees hier de column van Jurgen Ceder over het Verdrag van Marrakesh.