Tijdens de uitzending “C’est pas tous les jours dimanche” van RTL/TVI begon de socialist Michel Henrion, één van de samenstellers van het programma, zijn betoog met de uitspraak: “Als ik Vlaming was… God verhoede het…” De rebelse senator Alain Destexhe (MR) noemde die uitspraak “duidelijk racistisch” en hij eiste dat Henrion ontslagen zou worden, of toch minstens een sanctie zou krijgen.

“Stel u één seconde voor”, schreef Destexhe in een persmededeling, “dat een nieuwsredacteur of een politicus zou zeggen: ‘Als ik Marokkaan was… wat God verhoede’,
dat zou een golf van protest veroorzaken.”

Inderdaad. Een Vlaming die zoiets zou zeggen, zou door de Waalse mediahyena’s verscheurd worden, nog voor hij de kans had gekregen zich te verdedigen. Henrion werd natuurlijk niet ontslagen en hij kreeg geen sanctie. Sterker nog, hij kreeg de kans om zout in de wonde strooien: “Ik heb lang in Vlaanderen gewoond, maar ik heb geen zin in een Vlaanderen te leven dat gedomineerd wordt door het Belang en de N-VA, met hun racistische en xenofobe trekjes.”

Op de sociale media kreeg Destexhe onmiddellijk bijval van partijgenoot George-Louis Bouchez, die schreef: “Henrion legitimeert het anti-Vlaamse racisme, terwijl hij tegelijk de N-VA de les leest. … Er zijn er echt heel veel die ons land in de vernieling willen rijden.” Theo Francken vatte het incident kort en krachtig samen, met een verwijzing naar Emannuele Praet: “Durf iets slecht te zeggen van Ecolo en je wordt ontslagen, zeg iets slecht over de Vlamingen en de N-VA en je krijgt applaus.”