De dubbele uitzending met Jean-Pierre van Rossem op Vier bevatte enkele verrassingen. Zo vertelde Van Rossem dat Moneytron een dubbel systeem was. Er was een ‘beperkt’ rendement mogelijk via de klassieke beleggingen en hoge rendementen via vervalste aandelen van Deutsche Bank. Van Rossem had naar eigen zeggen een bankloper in dienst die wekelijks (zwarte) fortuinen van en naar Zwitserland versaste met een aangepaste Jaguar.

Een Vlaming in Chili

Over die vervalste aandelen zei Van Rossem eerder in de pers: “Perfect nagemaakt, door een Vlaming in Chili. Maar niemand heeft daar ooit één euro schade van ondervonden. We lieten die aandelen drukken om ze als onderpand te kunnen geven aan banken om de financiering van projecten rond te krijgen. Zodra we ze konden terugbetalen, werden die aandelen verbrand. Er is op die manier een halve stad gebouwd ergens in Brazilië. Bij het zevende project liep het fout. Er werden gedupliceerde aandelen ontvreemd. En de meer dan 700 miljoen dollar wit geld die we in Zwitserland hadden staan, werden versluisd naar rekeningen waar ik niet aan kon. Ik heb nooit echt kunnen achterhalen wat daar allemaal gebeurd is. Om uit de problemen te geraken planden we een nieuwe investering van 800 miljoen dollar. Tijdens een bijeenkomst met de twaalf investeerders legden ze allemaal effectief een cheque op tafel. Toen begonnen er een paar te klagen dat ze veel minder winst hadden gemaakt dan anderen met Moneytron en ze namen hun cheque terug. Uiteindelijk deden ze dat allemaal en het was voorbij: ik zat aan de grond.”

De verrassing was wel dat Van Rossem bevestigde dat de koninklijke familie bij hem belegde via Fernand ‘Freddy’ Estenne. Estenne was een natuurlijke zoon van Leopold III, en dus een halfbroer van Boudewijn en Albert. Het ging om miljoenen dollars. “De helft van die intresten ging naar de Zwitserse rekening van Estenne, de andere helft was voor de koninklijke familie”, bevestigde Van Rossem. Op dat ogenblik was Boudewijn koning der Belgen. Het verhaal van de gevallen beursgoeroe houdt steek. Eind 1991 had Estenne een vergadering met Van Rossem, die toen vooral de raad kreeg te zwijgen.

(Lees verder onder de video)

Panama

De koninklijke vennootschap die gebruikt werd om te beleggen bij Van Rossem was Galatsi Royal Business Inc. De schermvennootschap werd in 1987 opgericht in Panama. Dat het koningshuis eind de jaren tachtig bij Van Rossem kwam, was geen toeval. De koninklijke familie zat op dat ogenblik immers op een pak liquiditeiten door de verkoop van het pakket aandelen in de Generale Maatschappij. De verkoop van zowat 4 percent van die aandelen verliep via een Zwitserse vennootschap. Dat schreven we al eerder in het boek “Vorstelijk vermogen”.

Zullen we de waarheid ooit kennen?

Die bekentenis van Jean-Pierre van Rossem zou groot nieuws moeten zijn, maar in een land als België valt zoiets tussen de plooien van het fake news en andere onzin. De burgers hebben wel een garantie gekregen: Van Rossem zal alle details geven als de overheid hem blijft ‘lastigvallen’. Ergens in een kluis liggen de geheimen opgeborgen. Zullen we de waarheid ooit te weten komen?