Het was een mooie voormiddag voor de premier in Marrakesh. Alle landen in de ‘coalitie van de gewilligen’ waren aanwezig. Sommigen hadden een ambtenaar gestuurd, anderen hun kat, maar Michel wou in eigen persoon gaan om zijn geloof in de mensenrechten te onderstrepen. Premier Michel veerde als één man recht op het moment van de waarheid wanneer de vraag werd gesteld wie dit akkoord steunde: “Ikke, ikke, ikke!”

’t Pallieterke mocht mee het vliegtuig op met de premier. “Wat de Vlaming moet begrijpen, is dat je niet altijd alles moet begrijpen om het toch goed te vinden.” De premier is duidelijk opgelucht nu hij terug op het vliegtuig zit richting België. Op de nationale ‘Airforce One’ staat een flesje champagne klaar. “Gelukkig is dit vliegtuig een stuk stabieler dan mijn regering,” grapt hij de stress weg. “Maar kom, mijnheer Pallieter, drink iets. Stel uw vragen maar. Ik ben trots dat mijn land in Marrakesh aan de juiste kant staat van de geschiedenis. Dit is een zeer goede pact. Dat pakt mij.”

’t Pallieterke: U gaat het dus volgen, dit migratiepact?

Charles Michel: “Nee, nee. De bevolking mag gerust zijn. Wij blijven onze eigen strenge maar rechtvaardige koers varen. Dit pact is niet bindend. Gelukkig maar. Eerlijk gezegd, sommige dingen die daar in staan, zijn echt wel wat zottekes. Maar de mensen mogen gerust zijn. Dit is een zeer goed migratiepact. Dat is een pact van mijn hart. (lacht uitbundig) Die moet ik onthouden.”

Nochtans zijn vele experts daar niet van overtuigd. Sommigen beweren dat het wel eens via de rechtbanken een keiharde realiteit zou kunnen worden. Straks zal u mensen uitkeringen moeten geven op basis van de rechten die ze hebben opgebouwd in hun thuisland.

“Dat is bangmakerij. Nee, wees gerust. Het is zoals de voorzitter van het migratiepact zei: er is veel desinformatie geweest. Dit akkoord is niet bindend. Je moet je er niets van aantrekken. Maar u weet toch hoeveel ik van mensenrechten houd? Dat is een kwestie van principe. Als het over mensenrechten gaat, maak ik geen compromis. Het kan toch niet zijn dat mensen op zee sterven en onderweg worden uitgeschud door mensensmokkelaars? Dat is niet waar mijn regering voor staat! En ik zal ieder formulier ondertekenen dat tegen deze wanpraktijken ingaat.”

U gaat dus onderweg infopunten voorzien voor migranten? Zal u ze ook vertellen welke landen Marrakesh getekend hebben en welke niet?

“Nooit, zot! Dat lijkt me geen goed idee. Dat zou zeer duur en gevaarlijk zijn. Erger nog, het zou economische migranten en uitkeringsmigranten aantrekken naar ons land. En we hebben die mensen niks te bieden hé. Hier is geen werk voor hen. Alleen ons groot hart natuurlijk. En dat hebben we getoond door dit pact te tekenen. België steekt vluchtelingen een hart onder de riem. Dat helpt meer dan infopunten en begeleiding tijdens de tocht.”

Dat staat wel in het pact.

“Ach, er staat zoveel in dat pact meneer. We zouden ook de pers subsidies moeten afpakken als ze negatief berichten over migratie. Dat zie ik nog niet zo gauw gebeuren. Je zal de media in België eerder subsidies moeten geven om kritischer te zijn tegen migratie. (lacht) Wat de Vlaming moet begrijpen, is dat je niet altijd alles moet begrijpen om het toch goed te vinden. Daar gaat dit pact over, meneer.”

De Afrikaanse bevolkingsexplosie zal het aantal vluchtelingen vermenigvuldigen de komende jaren. Heeft u daar rekening mee gehouden? Het aantal vluchtelingen zal blijven toenemen.

“Meneer Pallieter, ik vind uw vragen zeer tendentieus worden. Mag ik u er trouwens op wijzen dat ons land en onze monarchie een zeer efficiënt palmares hebben in de strijd tegen Afrikaanse overbevolking. (gniffelt) De geschiedenis zal over mij oordelen. Ik leg mijn plaats in de geschiedenisboeken in de handen van de volgende generaties Belgen.”

De nieuwe Belgen, zeg maar.

“U bent racist! Ik zal het u nog één keer uitleggen. Ik wil niets meer over dit migratiepact horen. Dit is gewoon bezigheidstherapie voor overbetaalde diplomaten die ook eens naar Marrakesh willen komen. En al de rest hé, meneer Pallieter, al de rest is zuiver populisme. In de woorden van mijn voorganger: let the pact go! En als u me nu wilt excuseren? Ik moet een meerderheid zoeken voor mijn begroting.”