Steeds meer rechts-conservatieve opiniemakers worden verbannen van socialemediaplatformen. De massamedia zijn al progressief, de onlinemedia zullen het worden. Gavin McInnes en Milo Yiannopoulos zijn twee publieke figuren afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, wier loopbaan recent kapotgemaakt werd. Eigen media opzetten is de enige manier om op langere termijn te overleven. Ook in Vlaanderen.

Wie er rechtse of conservatieve standpunten op nahoudt, vindt bij de klassieke media – radio, tv en kranten – geen gehoor. In Vlaanderen is dit weekblad al bijna driekwart eeuw de vreemde eend in de bijt. Het internet bood lange tijd een vluchtroute en uitlaatklep voor tegendraadse meningen, waar ook ter wereld. Daar komt verandering in. Sociale media als Twitter, YouTube en Facebook bannen steeds vaker rechtsgeoriënteerde journalisten en opiniemakers. Het opzetten van eigen media blijkt de enige oplossing op langere termijn.

Provoceren

Milo Yiannopoulos was een fenomeen. In 1984 geboren uit een Griekse vader en een Britse moeder, groeide hij op in het Verenigd Koninkrijk, in het graafschap Kent. Na een mislukte loopbaan als theaterrecensent, gooide Yiannopoulos het over een andere boeg. Hij ging aan de slag voor de conservatieve nieuwssite ‘Breitbart’, aanvankelijk als schrijver van stukken die handelden over technologie. ‘Breitbart’ werd opgericht door Steve Bannon, de Amerikaanse lobbyist die twee weken geleden nog sprak op een congres van Vlaams Belang.

Doorheen de jaren verlegde Yiannopoulous zijn aandacht van technologie naar politiek. Hij werd een razend populaire opiniemaker, vooral in de Verenigde Staten, en hekelde in zijn filmpjes onder andere het feminisme en de politieke islam. Zijn passages bij studentenclubs op universiteitscampussen, zorgden voor overvolle aula’s. Regelmatig liepen zijn publieke optredens uit de hand, omdat linkse tegenstanders rellen orkestreerden. Door zijn grappige en provocerende stijl werd de Brit geliefd bij het groot publiek, maar gehaat bij de progressieve elite.

De loopbaan van Yiannopoulous nam een hoge vlucht, tot het ogenblik dat de openlijke homo enkele controversiële uitspraken deed over seksualiteit. Tegenstanders trokken die uitspraken gedeeltelijk uit hun context, waardoor Yiannopoulous plots gebrandmerkt werd als een halve pedofiel. Daarna ging het snel bergaf: een aangekondigde biografie, die nog voor de verschijningsdatum nummer één stond bij de webwinkel Amazon, werd geannuleerd. Zijn tournee langs universiteiten in de Verenigde Staten werd afgelast. Door zijn kritiek op het opengrenzenbeleid en de nefaste migratie, kwam Yiannopoulos ook te boek te staan als ‘white supremacist’ en ‘haatdragende racist’. Als gevolg hiervan werd hij verbannen van velerlei socialemediaplatformen.

Schuldenberg

Ondertussen is de ‘racist’ Yiannopoulos getrouwd met een zwarte man en laat hij weten dat hij geheel bankroet is. Door het verbieden van zijn shows op universiteiten, het afvoeren van zijn boek en zijn verbanning uit mediaplatformen, heeft de opiniemaker inmiddels een schuldenberg van twee miljoen dollar opgestapeld, achterhaalde ‘The Guardian’. Yiannopoulos reageerde op het artikel in het Britse dagblad door te stellen dat de realiteit nog droeviger oogt. De schuldenberg zou al aangedikt zijn tot vier miljoen dollar.

Uit het oog is uit het hart. Wie zijn of haar video’s niet meer kwijt kan op grootschalige internetplatformen, gaat ten onder. Opvallend is dat Yiannopoulous vorige week stelde dat “zijn carrière helemaal kapotgemaakt is en dat Gavin McInnes nu hetzelfde overkomt”. Wie is die McInnes? Het gaat om een 48-jarige opiniemaker die geboren werd in een Schots gezin in het Engelse Hitchin. Later emigreerde de familie naar Canada en richtte McInnes ‘Vice’ op, een groot mediabedrijf. ‘Vice’ staat bekend als progressief en links-liberaal. McInnes verliet het bedrijf in 2008 en verkondigde gaandeweg een steeds radicaler geluid. Hij werd oprichter van ‘Proud Boys’, een rechts gezelschap voor mannen in het Engelstalige taalgebied.

Silicon Valley

In augustus van dit jaar werd McInnes permanent verbannen van Twitter en Facebook. Eind november stelde de FBI dat ‘Proud Boys’ een extreemrechtse groepering is die geweld verheerlijkt en er neonazistische denkbeelden op nahoudt. Als populaire opiniemaker werd McInnes plots gebrandmerkt als de leider van een gewelddadige en racistische beweging. Net als bij Yiannopoulos, gingen binnen enkele weken zowat alle deuren dicht voor McInnes. Zelfs het betaalplatform Paypal kan door McInnes niet meer gebruikt worden voor professionele transacties.

De verhalen resoneren sterk met wat in Vlaanderen gebeurd is rond Dries van Langenhove en ‘Schild & Vrienden’. Milo Yiannopoulous is dan ook stellig: “Zonder internetplatformen wordt de hele politieke rechterzijde kapotgemaakt.” Yiannopoulous richt zich emotioneel tot Donald Trump: “President, help ons. Doe iets, vooraleer Silicon Valley (waar alle grote, progressieve technologiebedrijven zich ophouden) de hele westerse beschaving vernietigt.”