Na alle klimaatbetogingen kunt u aanstaande zaterdag nog eens gaan betogen voor een beter asielbeleid. De Asielcoalitie, een amalgaan van 131 linkse organisaties en verenigingen, komt zaterdag op straat voor een opener asielbeleid.

Op een pamflet van de Asielcoalitie lezen we dat de betogers de “onmiddellijke stopzetting van de jacht op migranten en vluchtelingen eisen.” Er wordt betoogd voor “een warme en kwaliteitsvolle vluchtelingenopvang” en tegen “een Fort Europa.”

De verantwoordelijke uitgever van het pamflet is Thomas Weyts, met adres in Anderlecht. Op hetzelfde adres is de vzw Léon Lesoil gevestigd. Die vzw is een overblijfsel van de trotskistische beweging in België. Overigens, de statuten van die vzw zijn enkel in het Frans gepubliceerd. Thomas mag dan een troskist zijn, hij was al een paar keer verruimingskandidaat bij de PvdA, o.a. bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen in Gent. Er zijn tijden geweest dat het niet goed boterde tussen maoïsten en troskisten, maar vandaag worden de krachten gebundeld. Thomas Weyts loopt al lang mee in de trotskistische beweging. In het begin van de jaren negentig was hij voorzitter van de Socialistische Jonge Wacht aan de UGent.

De Asielcoalitie die zaterdag op straat komt, doet zich voor als een gewone burgerbeweging. Wie de lijst van stappende organisaties bekijkt, kan alleen maar vaststellen dat links en extreemlinks in alle vormen en kleuren aanwezig zullen zijn.

En toch zullen VTM en VRT in hun reportages het hebben over “burgerforum” en “een brede burgerbeweging”, en zullen ze Thomas Weyts als “verontruste burger” aan het woord laten. Weet dan dat die man diep-, maar dan ook heel dieprood kleurt.