Zangfeest, zondag 17 maart

“Wat zou de Vlaamse Beweging zonder het lied geweest zijn? De klank van onze liederen heeft niet alleen onze Vlaamse ontvoogdingsstrijd begeleid, de liederen hebben er mee vorm aan gegeven, hebben de Vlamingen overtuigd om voor hun rechten op te komen en hebben diezelfde Vlaamse Bewegers verenigd om ondanks de vele meningsverschillen toch hetzelfde doel voor ogen te houden.

Lang voor het Zangfeest bestond, namen liederen en samenzang een vaste plaats in bij Vlaamse manifestaties, vieringen, 11 julifeesten en herdenkingen”, lezen we op de webstek van het Zangfeest.

Dit jaar gaat dat zingend feest, voor de 82ste keer, door op zondag 17 maart. Plaats van afspraak is de Lotto Arena in Antwerpen. Er is uiteraard samenzang (u krijgt alle liedteksten in het gratis programmaboekje), maar daarnaast is er een programma vol variatie: een optreden van Wim Soutaer, een Zottegems Popkoor, en het parochiekoor Gaudicanto met befaamde vocale solisten en instrumentisten. Het jeugdig geweld mag natuurlijk niet ontbreken op dit uitbundige feest van Vlaamse eigenheid (tot spijt van wie ’t benijdt). Het indrukwekkende Zangfeestkoor bestaat uit onder meer Mannenkoor Gaudeamus, De Netezonen, Vrouwenkoor Nele, Die Cierlijke en Nele Cultuur.

Afscheid

Het 82ste Zangfeest kondigt ook het afscheid aan van voorzitter Erik Stoffelen, die al elf jaar aan het hoofd staat van het Algemeen Nederlands Zangverbond. Erik vindt dat er na al die jaren ruimte moet komen voor een opvolger en zet daarom een stap terug. Hij blijft wel in het bestuur en zal de nieuwe voorzitter met raad en daad begeleiden. Wie zijn opvolger wordt, is nog niet bekend, maar de zoektocht is gestart. Bedoeling is de nieuwe voorzitter op het komende Zangfeest voor te stellen.

Ook dat is een goede reden om aanwezig te zijn. Kaarten kunt u bestellen via het ANZ-secretariaat: telefoonnummer 03 237 93 92 (tijdens kantooruren). Zoals elk jaar kunt u ook terecht bij een aantal plaatselijke verkooppunten. Alle informatie vindt u op: www.zangfeest.org

Vlaams Nationaal Zangfeest: zondag 17 maart om 14u.30. Lotto Arena Antwerpen.