Weinig feesten worden in Duitsland zo intens gevierd als Kerstmis, Weihnachten. Hoeveel Vlamingen trekken jaarlijks de grens niet over om in Duitsland kerstmarkten af te struinen? Net in Duitsland zorgen de kerstgroeten van de integratieverantwoordelijke van de Bondsregering, mevrouw Annette Widmann-Mauz, voor grote beroering. Daarin komt het woord ‘Weihnachten’ zelfs niet meer voor. Voor een christendemocratische partij is dat toch wel vloeken in de kerk.

Op de wenskaart van de dienst ziet men mevrouw Widmann-Mauz voor een kerstboom staan, samen met haar medewerkers. Sommigen hebben een computergeanimeerde kerstmuts op, sommigen een rendiergewei. Daaronder staat de groetboodschap van de staatssecretaris: “Het maakt niet uit waarin u gelooft.” Met op de binnenpagina volgende tekst: “Wij wensen u een bezinnend moment en een goede start van het nieuwe jaar.”

Geen ‘Weihnachten’, maar wel…

U voelt ons al komen. Mevrouw Widmann-Mauz heeft het niet alleen aangedurfd ‘Weihnachten’ niet op een kerstkaart te zetten, ze heeft dergelijke momenten van vergetelheid blijkbaar niet als het om ‘andere’ feesten gaat. Met het islamitische ramadan twitterde ze er lustig op los: “Ik wens alle moslimvrouwen en -mannen in Duitsland naar aanleiding van de ramadan een gezegende en bezinningsvolle vastentijd.”

Ter gelegenheid van Chanoeka tweette ze: “Chanoeka Sameach! Ik wens alle joodse vrouwen en mannen een vreugdevol en gezegend chanoekafeest.”

Kritiek alom

De ‘kerstboodschap’ van de Duitse integratieverantwoordelijke kan in Duitsland op bijzonder weinig sympathie rekenen. Ook binnen haar partij, de CDU. Zo liet Sylvia Pantel van de conservatieve ‘Berliner Kreis’ in Bild-Zeitung noteren dat “wie als lid van de regering in de kersttijd een wenskaart verspreidt met de woorden ‘het maakt niet uit waarin u gelooft’, zich de vraag moet stellen voor welke waarden zij nog staat en welke betekenis die kaarten nog kunnen hebben”.

CDU-politicus Marc Henrichmann was nog scherper: “Integreren kan alleen diegene die de eigen waarden en normen niet doet verdwijnen, maar er integendeel overtuigend voor opkomt.”

De Duitse staatssecretaris voor Integratie wenste niet te reageren.