“Wallonië blijft alleen overeind dankzij geldstromen uit Europa en Vlaanderen.” Is hier een extreme Vlaams-nationalist aan het woord? Neen, we lazen die uitspraak in De Tijd, bij een interview met Philippe Destatte. De man is niet de eerste de beste: hij is de ex-kabinetschef van PS’er Maurice Dehousse en hij is nu directeur van de denktank Jules Destrée.

“Bovendien leven de Walen niet behoorlijk. Als we de jaarlijkse uitgaven van gezinnen in Wallonië en Vlaanderen vergelijken, merken we zo’n 15 procent verschil. Voor uitgaven aan kleding en schoenen, meubels, cultuur, vrije tijd en opleiding per inwoner komt Wallonië telkens een heel eind achter Vlaanderen. Alleen aan tabak en alcohol geven de Walen meer uit dan de Vlamingen. Wallonië kan zich alleen overeind houden dankzij de geldstromen vanuit Europa en Vlaanderen”, aldus Destatte.

Splits de sociale zekerheid

“De verschillende versies van het Toekomstcontract voor Wallonië, de Marshallplannen, de 12 miljard euro die we van de Europese structuur- en investeringsfondsen hebben gekregen. Het heeft allemaal niets geholpen. Nooit”, zegt Destatte in het gesprek met De Tijd.

Vlaanderen pompt elk jaar tussen 12 en 16 miljard euro in de bodemloze putten van Wallonië. Met goedkeuring van CD&V, Open Vld, sp.a en Groen. En wie wil meeregeren, zoals N-VA, dient alle eisen over de transfers in te slikken.

Elio di Rupo heeft het enkele weken geleden nog eens herhaald in Terzake: wie durft tornen aan de transfers in de sociale zekerheid, speelt met de eenheid van het land. Nu nog Vlamingen vinden die het been stijf houden…