In 2019 zouden we volgens de futurologen uit 1960 allemaal met een helikopter gaan werken. Denk daar maar eens aan, de volgende keer dat u in de file aanschuift. De toekomst voorspellen is niet eenvoudig. Tenzij je het jaartal zelf laat spreken, uiteraard. Wij hadden een gesprek met het kersverse jaar 2019, dat vol ambitie de startblokken is uitgeschoten.

Jaartallen zijn als bestuursakkoorden. Alles staat netjes uitgeschreven op papier. Beloftevol project na beloftevol project. Grootse plannen en revolutionaire verbeteringen. 2019 heeft er zin in en geeft ons de kans enkele pertinente vragen te stellen.

Maar hoe evalueerde hij het werk van zijn diep betreurde voorganger, 2018?

2019: “Hij heeft toch een paar historische fouten gecorrigeerd. Neem nu de rampzalige toestand waarin Macron Frankrijk heeft geduwd sinds 2017. Dat was onaanvaardbaar. Blij dat 2018 daar toch een duidelijk signaal heeft gegeven: dit kan niet.”

U verwijst naar de opstand van de gele hesjes die het land al maanden gijzelt?

“Gele hesjes? God nee. Met dat soort onzin kan je geen duidelijk signaal geven. Jaartallen houden zich niet bezig met details. Nee, ik heb het over het feit dat Macron als president een vrouw die zijn moeder zou kunnen zijn tot ‘première dame’ heeft gemaakt. Ze schelen liefst vierentwintig jaar. Kijk, dat is onethisch. Maar met de aanstelling van Jair Bolsonaro…”

De extreemrechtse president van Brazilië, die de oppositie met de dood bedreigde?

“Dat zou ik niet weten. Ik houd me niet echt bezig met politiek. Wij jaartallen tekenen alleen de grote lijnen uit. Maar Bolsonaro zijn Michelle is wel vijfentwintig jaar jonger dan hij, en dat is toch een belangrijke correctie. Bolsonaro staat aan de juiste kant van de geschiedenis, zeg maar.”

Wanneer krijgen we in België verkiezingen? En een regering?

“Dat zijn zo van die vervelende details. In normale landen valt de regering en krijg je verkiezingen. België en zijn gidsland Congo wijken af van die regel. Daar is het ontzag voor de kiezer zo groot dat ze hem niet willen lastigvallen met democratie, tot het echt niet anders kan. En dan nog wordt heel soms zelfs rekening gehouden met hoe de kiezer de kaarten schudt. Maar zoals ze weten van Ninove tot Kinshasa, dat is niet de regel. Ik vind het wat gulzig van u om meteen verkiezingen én een nieuwe regering te eisen in één en hetzelfde jaar. Ook dat druist in tegen de beste Belgisch-Congolese traditie. Maar ik kan u vertellen dat het een glansjaar wordt voor Wouter Beke, die zijn stoutste droom zal realiseren.”

De CD&V opnieuw naar ongekende hoogtes leiden?

“Nee, man. Hij zal voor het eerst een bokaal zilveruitjes kunnen opendraaien zonder de hulp van zijn vrouw te moeten inroepen. Prachtig! Toch? Het zal leiden tot een volledige metamorfose in zijn persoonlijkheid. Voor het einde van dit jaar roept hij zichzelf uit tot zonnekoning van Leopoldsburg.”

Zal Kris Peeters écht in Antwerpen blijven wonen?

“Kris Peeters heeft een tuin in Puurs en een appartement in Antwerpen. Laat ons stellen dat hij van zijn vrouw vooral in de tuin moet zitten of anders definitief in zijn appartement mag blijven. Maar zijn huwelijk zal verder onder druk worden gezet door de belofte aan zijn vrouw dat het Europees Parlement van Straatsburg naar Puurs zal verhuizen op zijn vraag.”

Dat is een vreemde belofte…

“Ach ja, bij CD&V wordt dat al eens smalend een Arcootje genoemd. Een gigantische leugen om bestwil.”

Zullen onder uw bewind de Arco-spaarders hun geld terugzien?

“Daar kan u van op aan. Alle spaarders zullen vergoed worden, met interest. Beweging.net zal in dat dossier de volle verantwoordelijkheid nemen en een deel van de buit die ze jaarlijks binnenhaalt van de belastingbetaler terugbetalen en voortaan voor het belang van het volk gebruiken in plaats van voor de eigen politieke agenda. Gedaan met hun winstbejag.”

Maar dat is fenomenaal nieuws, meneer 2019! Vlaanderen zal u dankbaar zijn.

“Weliswaar pas als het Europees Parlement in Puurs zetelt. Dat spreekt voor zich.”