Als medeorganisator van de jaarlijkse herdenking van het Lokerse hechteniskamp, ben ik altijd al aangegrepen geweest door de daar gedichte aanklacht van broedertwist en schande. Om maar te zeggen hoe symbolisch en zinvol ik het vind dat het Zangfeest begint met het aangrijpende ‘Gebed voor het Vaderland’ van Remi Pirijns en Gaston Feremans.

Dank aan regisseur Wilfried Haesen! Dank ook voor je oproep om ‘met alle Vlaamse politici, academici, ondernemers, kunstenaars, studenten, arbeiders, alle Vlaamse burgers, de schouders te zetten onder dat grootse autonomieproject voor een vrij en onafhankelijk Vlaanderen’! Schrijven dat de broedertwist geen monopolie is van het ons opgedrongen maar niet gewenste vaderland, is allicht hetzelfde als een deur intrappen die openstaat. Een van de meest schrijnende voorbeelden is Spanje. Dat ondervinden aan den lijve de kranige vrijheidsstrijders van Catalonië. Zelfs politiek ongebonden waarnemers kunnen in de doos gedraaid worden, de medestanders achterna die daar al meer dan een jaar zitten. Het ANZ onderhandelt met de Catalanen over een afvaardiging naar de Lotto Arena. Om naar uit te kijken.

Wim Soutaer

De mooie keuze uit onze schier onuitputtelijke volksliederenschat zullen de Catalaanse ijveraars voor zelfbeschikking, samen met ons, kunnen volgen in de fraaie zangbundel die andermaal gratis ter beschikking zal zijn. Tussen de samenzang door worden wij vergast op, naar ik als voorsmaakje te lezen kreeg, een spetterend optreden van rijzende ster Wim Soutaer mét (ook al) samenzang, een Zottegems Popkoor, en het parochiekoor Gaudicanto met befaamde vocale solisten en instrumentisten.

Het jeugdig geweld mag natuurlijk niet ontbreken op dit uitbundige feest van Vlaamse eigenheid (tot spijt van wie ’t benijdt). En dat zijn de steeds fel toegejuichte muziekkapellen: KSA Geraardsbergen, Chiro-Sinaai en VNJ. Het indrukwekkende Zangfeestkoor bestaat uit Mannenkoor Gaudeamus, De Netezonen, Vrouwenkoor Nele, Die Cierlijke, Nele Cultuur en vele andere, ter ondersteuning van ons aller knappe samenzang. Het volledige programma kunt u vinden op: www.zangfeest.org.

Vlaams Nationaal Zangfeest: zondag 17 maart om 14u.30. Lotto Arena Antwerpen. Noteer de datum. Of beter nog, bestel HIER zo snel mogelijk uw kaarten.