Anuna De Wever en het meisje dat altijd bij haar is, maar volgens de media minder aandacht nodig heeft, zijn erin geslaagd om ons onderwijssysteem te ondermijnen. Duizenden spijbelende kinderen in de straten. Wie weigert wordt er door de school zelf manu militari uitgezet. Zo’n buitenkansje laten de moegetergde leerkrachten niet liggen. En nog is het niet genoeg. Anuna wil het hele land aan het staken brengen en trok naar de lokalen van het ABVV om steun te zoeken. ’t Pallieterke was erbij.

Robert Verteneuil, de onbevreesde leider van de socialistische vakbond, was er niet helemaal gerust in. Een Vlaamse deerne van 17 jaar, die wou staken? Hij zag er een zet in van de N-VA of Vlaams Belang om zijn organisatie te infiltreren. “Voor je het weet, zijn er hier werkwilligen,” had hij nog gezegd toen zijn secretaris aandrong op een officiële audiëntie, “ik wil dat ze gefouilleerd wordt op pamfletten en afluisterapparatuur.”

Op een Zwitsers zakmes na, was Anuna echter volledig clean. Het mes, met liefst twaalf verschillende werktuigen waaronder een zaag, werd in beslag genomen en zou in een of andere hoogoven onschadelijk worden gemaakt. Maar verder mocht de ontmoeting doorgaan. Anuna stak meteen van wal met een enthousiasme dat Verteneuil ergerde. Pas toen bleek dat het Anuna oprecht te doen was om de complete lamlegging van de arbeidsmarkt en de economie, begonnen zijn oogjes te blinken.

ROBERT: En hoeveel man kan jij mobiliseren, Vlaams meisje? Of jongen? Wat je wil. Daar doen wij niet moeilijk over.

ANUNA: Duizenden per week, meneer Robert. Op het hoogtepunt hadden we 36.000 studenten in Vlaanderen. Allemaal bezorgd om hun toekomst. Met nog een beetje meer inzet, leggen we de hele boel plat. Fuck me, not the climate!

ROBERT: Pardon?!

ANUNA: Dat is één van onze slogans, meneer Robert. Op die manier proberen we de mensen een geweten te schoppen.

ROBERT: Heeft u ook iets met koopkracht, de dertienurige werkweek met loonbehoud, het ophangen van werkgevers, de plundering van pensioenfondsen, verplicht doppen voor ondernemers… Iets tastbaar als het ware. Iets waar de mensen van wakker liggen?

ANUNA: Euh, gratis openbaar vervoer?

ROBERT: Oei, dat betekent meer arbeidsplaatsen in die sector. Meer werk? Het is een nieuw concept waar wij niet kunnen achter staan. Anderzijds zie ik wel de positieve kanten. Meer openbaar vervoer, een werkweek van tien uur…

ANUNA: Daarnet zei u nog dertien uur?

ROBERT: Lief kind, laat de wiskunde maar aan ons over. Als er meer werk, is er ook meer werkdruk en moet dat zich vertalen in een lager aantal werkuren. Dat is logisch. Waar was ik? Juist, werkweken van tien uur. Ook voor de bussen. Dus dat zijn meer bussen. Als ik dat allemaal samentel, kunnen we dan het land plat leggen op basis van die ene sector. Fantastisch kind, je bent een genie!

ANUNA: En we redden het klimaat! Don’t suck the planet!

ROBERT: Ben je daar nu weer met je klimaat? Pas op, ik waardeer uw pogingen om het Vlaams onderwijs lam te leggen. Onze experts hebben uitgerekend dat dit een grote bron van ongelijkheid is. Jullie onderwijs hoort bij het beste van de wereld. Dat van ons trekt op de hond zijn teelballen. Als jullie er in slagen om het onderwijs in Vlaanderen voor 60 procent lam te leggen, staan we binnen de tien jaar terug op hetzelfde niveau. Leve de totale gelijkheid!

ANUNA: Make love,not CO2!

ROBERT: Is dat een multinational?

ANUNA: Nee, dat is een uitstoot die onze planeet bedreigt. Van Tokio tot Trinidad. Van Zimbabwe tot Zweden. We betogen ertegen in Parijs, Stockholm… Desnoods ga ik nooit meer naar school en betogen we de wereld plat!

ROBERT: De hele wereld zeg je? Dat is wel veel werk. Maar als het lukt, krijg ik een standbeeld op de Grote Markt van Mons. Tegen de CEO van CO2! Nu zijn we aan het klappen. Anuna, ik moet nog één zaak weten voor ik je mijn volle steun geef. Heb jij al een vakantiejob gedaan in je jonge leventje?

ANUNA: Ik vrees van niet. Ik wou wel hoor, maar ik had het te druk met actievoeren…

ROBERT: Kom aan mijn hart, Anuna. Fuck the climate!