Duitse overheden hebben het voorgaande jaar ongeveer 402 miljoen euro kindergeld naar het buitenland overgemaakt. Daardoor ontvangen bijna 252.000 kinderen buiten Duitsland uitkeringen door de Duitse belastingbetaler betaald, aldus een bericht van het persagentschap dpa, dat naar de cijfers van de statistische dienst van de ‘Familienkasse’ verwijst.

De meeste ontvangers van kindergeld bevinden zich in Polen, waar 123.855 minderjarigen Duits kindergeld ontvingen. Andere belangrijke ontvangststaten zijn Roemenië, Tsjechië en Frankrijk. Ouders van in het buitenland levende kinderen mogen zelf bepalen of het kindergeld op een rekening in Duitsland wordt gezet of op een rekening in het buitenland.

Het gaat over steeds méér kindergeld

In de voorbije vijf jaar stegen de uitbetalingen van kindergeld voor kinderen in het buitenland. Volgens de Duitse Bondsregering ging het in 2012 om 75 miljoen euro. Het mag dan ook niet verwonderen dat het afgelopen jaar hierover in het parlement discussies zijn losgebarsten over mogelijk misbruik van kindergeld door immigranten uit Oost-Europa.

De conservatieve CSU-fractie had zich in het parlement al uitgesproken voor een aanpassing van het kindergeld aan de gemiddelde onderhoudskosten in het ontvangende land, in het land dus waar het kind leeft. De financiële diensten besloten echter dat voorstel voorlopig en zonder einddatum te bevriezen. Op Europees vlak werd een gelijkaardig voorstel van de Oostenrijkse regering door de EU-commissie eveneens geblokkeerd.

Geblokkeerd door niemand anders dan ‘onze’ EU-commissaris Marianne Thyssen, niet toevallig van dezelfde christendemocratische fractie!

Ook in België liggen cijfers voor van kindergeld dat naar het buitenland gaat. Ook in België gaat het om steeds grotere sommen. Maar net als in Duitsland heeft migratie in België zogezegd geen enkel nadelig effect op de sociale zekerheid, zoals links ons blijft voorspiegelen. Wanneer mogen wij hierover in álle parlementen stevige debatten zien losbarsten?