Paniek op het hoofdkwartier van Groen! Meyrem Almaci werd tijdens een debat met Bart De Wever volledig ingemaakt over … het klimaat. Meteen na de uitzending werd een spoedvergadering georganiseerd in de kantoren van de partij. Zeer uitzonderlijk mocht een journalist achter de schermen meekijken in de succeskeuken van Groen.

Wouter van Besien was als eerste op kantoor. Hij keek en herbekeek het debat. Kop noch start kreeg hij eraan. Toen Almaci binnenkwam en teleurgesteld in een boogje naar haar voeten probeerde te staren, barstte de hele los.

Wouter: “Meyrem, hoe kon dat gebeuren? Heb je wel gezegd dat je met het openbaar vervoer bent gekomen? En dat je met de fiets rijdt? En dat je de kraan dichtdraait wanneer je je tanden poetst?”

Meyrem: “Heb ik allemaal gezegd. Ons hele klimaatprogramma heb ik opgesomd. Zon- en windenergie, goed! Kernenergie, slecht! Gele hesjes houden van Groene hesjes. De CO₂-emissies, slecht! Dikketruiendag, goed! Belastingen zuiveren de lucht vanzelf. En iedereen die wil een hoofddoek, en ook wie niet wil.”

Wouter: “Prima, Meyrem. Schitterend. Briljant! Dat is de volledige samenvatting van de klimaatproblematiek. Meer is door de moderne wetenschap nog niet geweten. Wat kan er dan toch mogelijk fout zijn gegaan? Het debat was op de VRT, dus daar kan het echt niet aan gelegen hebben. De Wever mocht niet uitspreken, werd berispend toegesproken, kreeg heel vervelende vragen… Allemaal volgens het boekje. Ik begrijp het niet. Hoe kan hij dat debat met de vingers in de neus gewonnen hebben? Wij zijn tenslotte een groene partij en wij zijn heel goed in groene thema’s! Altijd zo geweest. Ik zou het eens moeten opzoeken, maar ik vermoed zeer sterk dat dit één van onze kernthema’s is. Wie klimaat zegt, zegt Groen!”

Niet het groen van de islam?

“Hoe? Zijn wij niet groen omdat dat de kleur van de islam is?”, vraagt de binnenstrompelende Kristof Calvo. “Of is het omdat we zo’n fans zijn van de christelijke zuilen. Zijn die ook niet groen? Ik wist niet dat dat met klimaat te maken had. Klimaat, dat is toch dat gedoe met bomen? Niet kappen van het regenwoud, een indiaan met een talloorke in zijn onderlip en hoofddoeken, hoofddoeken, hoofddoeken… Dat was toch klimaat, hé?”

Wouter: “Kristof, makker, dat is de nagel op de kop! We hebben hier nogal wat groene toppers zitten, hoor. Zelf weet ik alles over zure regen en zuivere lucht. Auto’s zijn slecht. Iedereen op de fiets. Meer fietspaden. Een helm is niet nodig. Een hoofddoek vangt 90 procent van de klap op. Iedereen een hoofddoek en anders ben je een dikke racist!”

Meyrem: “Weet je wat me tijdens het debat opviel? Het leek wel of Bart De Wever echt wist waarover hij praatte. Geen slogans, maar inhoud en argumenten. Alsof hij echt wist waarover het debat ging. Bij momenten zat er zelfs logica in de redeneringen.”

Calvo begon plots te beven over zijn hele lichaam. “Meyrem,” fluisterde hij zacht, “Meyrem, denk je dat er wel eens je-weet-wel-wat mee gemoeid kan zijn?”

Wouter: “Je-weet-wel-wat? Waar heb je het over Kristof? En waarom begin je plots te zweten?”

Meyrem: “Ik weet perfect wat Kristof bedoelt.” Ze keek haar compagnons recht in de ogen en sprak onvervaard, zoals alleen voorzitters in het nood dat kunnen: “Heren, we kunnen het blijven ontkennen, maar de feiten zijn de feiten. De N-VA heeft dossierkennis in het debat gebracht. Dossierkennis, en logica, en zelfs wetenschappelijk inzicht.”

Kristof: “Dossierkennis? Nee! Bel mama dat ze me moet komen halen!” Calvo kon het nog net uitschreeuwen voor hij het bewustzijn verloor. Wouter ving hem met gestrekte armen op en legde hem liefdevol op de grond. “Wetenschappelijk inzicht en logisch denken”, schudde hij het hoofd, “de smeerlappen! Kennen die nationalisten dan geen grenzen?”

Meyrem: “Grenzen? Geen grenzen. Dat lijkt me anders ook wel een fijn thema om mee naar de kiezer te gaan. Al dat gedoe over klimaat en zo… De mensen begrijpen dat niet. Misschien iets over open grenzen en vluchtelingen. Misschien een brugje via klimaatvluchtelingen.”

Wouter: “En dan over racisme. Over hoe iedereen wel tegen klimaatverandering is, maar de vluchtelingen niet wil opvangen. Gewoon omdat die vluchtelingen hoofddoeken willen dragen en de Vlaming dat niet begrijpt omdat het in zijn bloed zit, al dat racisme.”

Kristof: “Kan iemand mama bellen en zeggen dat ze wat later komt? Ik denk dat we hier een goede strategie hebben. En dan kunnen we tegen al die andere partijen zeggen: ‘Zeg, stop eens over hoofddoeken. We moeten het over het klimaat hebben!’ Geniaal.”

Wouter en Meyrem: “Bravo, Kristof!”