De strijd tegen moslimextremisme wordt bemoeilijkt door corrupte en slecht draaiende regimes die lippendienst bewijzen aan het Westen, maar de facto heulen met de vijand. Regimes die terroristen vrije baan geven of hun geheime diensten en politie maar halfslachtig inschakelen om hen te pakken. Regimes ook met open grenzen die een gedegen controle onmogelijk maken en die vooral wachten op wat er gebeuren zal.

Bovendien bestaat er veel sympathie voor IS en al-Qaida bij grote lagen van de bevolking. Tenslotte is er nog eens een louche pers die de kinderverkrachters en slavendrijvers eerder ziet als slachtoffers en martelaren dan als de gevaarlijke terroristen die ze zijn. Die houding heeft vooral pijnlijke gevolgen in de VN, waar ze de regels rond mensenrechten en minderheden op hun kop zetten. Indien IS opnieuw zou winnen, willen ze immers aan de goede kant van de geschiedenis staan.

Verspreider wahabisme sinds Boudewijn

Lang werd dit foute gedrag voornamelijk gestimuleerd door Saoedi-Arabië, maar er is een nieuwe koploper in dit vals gedrag. U beseft uiteraard dat we het hier hebben over België. Waar vroeger het Saoedische koninkrijk de grootste exporteur was van wahabisme, is dat nu al een tijdje het koninkrijk België geworden. Diverse Belgische steden zijn hofleveranciers geworden van IS. We exporteren passie en uitmuntendheid: Molenbeek, Kortrijk, Mechelen en tutti quanti hebben meer radicale moskeeën en imams dan Riyad of Mekka.

Een traditie die begonnen is in 1967, het jaar dat koning Boudewijn de Grote Moskee in Brussel aan Saoedi-Arabië schonk. Zijn huidige opvolger en bewonderaar is trouwens tevens een fervent schilder. Filip schilderde onlangs nog twee portretten van zijn oom, maar daarnaast schildert hij ook graag de Vlamingen af, als racisten weliswaar.

Terroristen en familie naar hier halen

Sinds Rudi Vranckx zijn reportages heeft gemaakt over Syrië, bestaat er een beweging bij de overheid en het gerecht om de terroristen, hun vrouwen én hun kinderen naar hier te halen. Wie dacht dat gezinshereniging moeilijker werd gemaakt, is er aan voor de moeite. Mensen onthoofden, levend verbranden of als seksslaaf inschakelen staat niet meer op de lijst van verboden activiteiten om België binnen te mogen. Nu is het wel zo dat de regels langs de andere kant ook verstrengd zijn: met een oude wagen met gedateerde euronorm kom je het land niet meer binnen.

Het debat gaat vandaag niet over tegen welke muur de landverraders gezet moeten worden, maar over welke luxegevangenis er moet gezet worden om de strijders van het kalifaat gepast op te vangen en te herintegreren. Stel je voor dat ze daar slecht behandeld zouden worden?! Er bestaat daar in het Midden-Oosten waarschijnlijk niet eens penitentiair verlof… Koen Geens zou in zo’n situatie niet meer weten wat te ondertekenen.

Politici zijn lovend over de zaak. Ze trekken graag miljoenen uit “voor de goeie zaak” en zien jobopportuniteiten. Denk aan de snel gevonden 87 miljoen voor asielzoekers, maar ook aan de Vilvoordse radicaliseringsambtenaar die nu de lijst van Groen trekt. Wat zou zo een mens moeten doen, indien wonende in Polen of Hongarije?

Inshallah!