De staalreus Arcelor heeft in Zelzate meer dan 12.500 vuurwapens omgesmolten tot staalproducten. Duizenden brave Vlamingen hadden die wapens ingeleverd tijdens de zogenaamde amnestieperiode. De wapens die door Arcelor werden vernietigd, zijn ingeleverd na de nieuwe vuurwapenwet van 2006. Dertien jaar geleden dus. Durft iemand in alle ernst beweren dat België sindsdien minder gewelddadig is geworden?

Het zijn tenslotte personen die misdaden plegen, en al die vrijwillige wapeninzamelingen bereiken altijd de verkeerde doelgroep. De brave burgers die een oude revolver in hun nachtkastje hebben liggen, voor het geval dat. De verpleegsters die doodsbang zijn als ze alleen naar het ziekenhuis moeten fietsen als ze nachtdienst hebben. Die mensen plegen geen misdaden. En het zijn juist zulke mensen die hun wapens inleveren.

De inbrekers, verkrachters, straatrovers, bendeleden en “jongeren” die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de geweldmisdrijven, zullen dat zeker niet doen. If guns are outlawed, only outlaws will have guns. De Amerikaanse NRA heeft niet altijd gelijk, maar op dit punt zeker wel. Ja, soms pleegt iemand zonder crimineel verleden plots een geweldmisdrijf, in een vlaag van razernij. Of als hij zijn echtgenote en flagrant délit betrapt. Als hij dan een pistool heeft, zal hij daarmee schieten, inderdaad. En anders grijpt hij wel een hamer, een vleesmes of het bijltje waarmee hij doorgaans brandhout hakt.

Zwitsers, Britten en Somali’s

Iedere mannelijke Zwitser die legerdienst heeft gedaan, heeft een volautomatisch oorlogsgeweer met munitie in huis. In Somalië is dat het volmaakte recept voor chaos. Maar Zwitserland is één van de veiligste landen van Europa. Het is waarschijnlijk het enige land in de wereld waar je mannen met machinegeweren een bank ziet binnenstappen om wat geld op hun rekening te storten. Zelf gezien, echt waar. Niemand schrikt daarvan. Ze dragen immers Zwitserse legeruniformen. Ze zijn overigens allemaal blank. Groot-Brittannië heeft nog veel strengere vuurwapenwetten dan België, maar dat land wordt geteisterd door steekpartijen, moorden met messen en berovingen en verkrachtingen at knifepoint. En de regering probeert dat nu tegen te gaan door … keukenmessen met punten uit de handel te nemen. Kan het nog idioter?

Dat duizenden Vlamingen zonder protest hun vuurwapen hebben ingeleverd, bewijst alleen dat wij een ruggengraatloos volk zijn. Gedweeë schapen, geen leeuwen. Misschien betekent het ook dat wij nog altijd, tegen beter weten in, tegen alle feiten in, blijven geloven dat de Belgische overheid ons wel zal beschermen. Zijn wij dan nóg naïever dan de Groenen? De eerste beleidsmaatregel van dictators is dikwijls het in beslag nemen van alle vuurwapens van privépersonen. Dat maakt het veel gemakkelijker mensen te arresteren. Veel gemakkelijker om een terreurbewind te vestigen. De autoriteiten in àlle EU-landen hebben de voorbije jaren precies dat gedaan.

Verleden en toekomst

Toen ik een kind was, stond de voordeur van ons huis in Antwerpen overdag altijd op een kier. Zo veilig was het daar toen. Toen hadden mijn ouders niet het gevoel dat ze wapens nodig hadden om zich te kunnen verdedigen. Vijftig jaar later, toen zij oud waren, leefden zij voortdurend in angst. Niet zozeer omdat de kinderen allemaal het huis uit waren, wel omdat Antwerpen onherkenbaar was veranderd. En toen had mijn vader wel een vuurwapen. Ik weet niet wat daarvan geworden is. Ik heb het niet. Mijn ouders zijn intussen overleden. Ze zijn nu op een betere plaats, waar de Belgische justitie hen niet kan achtervolgen om hun geweer in beslag te nemen en hen tot vijf jaar cel te veroordelen wegens illegaal wapenbezit. Want als zij nog leefden, zou dat wel hun lot zijn.

De overheid ontwapent ons, terwijl ze tegelijk steeds meer crapuul importeert en ook nog eens vrij laat rondlopen. Misschien zult u nooit een wapen nodig hebben. Hopelijk niet. Maar als u hoort dat uw voordeur opengebroken wordt en dat iemand langs de trap naar boven komt, en de politieman aan de telefoon antwoordt dan dat er overal rellen zijn en dat alle patrouilles momenteel bezet zijn, en dat ze wel iemand zullen sturen, binnen een uur of zo … dan zal u serieus spijt hebben dat u geen vuurwapen in huis hebt. O, hoeveel euro’s zou u veil hebben voor een klein revolvertje? Maar dan zal het te laat zijn. Misschien voor altijd.