Heeft extreemlinks de klimaatbeweging gekaapt, zoals Wouter Beke vorige week beweerde? Neen, schrijft Bert Bultinck, hoofdredacteur van Knack in zijn voorwoord. “Hoezeer de oneliner van Beke CD&V broodnodige headlines en aandacht opleverde, hij slaat de bal volledig mis. Extreemlinks heeft de klimaatbeweging níét gekaapt.”

Bultinck stelt: “Natuurlijk stappen PVDA’ers met veel plezier mee in de klimaatmarsen, net zoals ze dat doen in betogingen tegen een indexsprong of ander koopkrachtverlies. En natuurlijk vind je extremisten en dus ook extreemlinkse militanten in de klimaatbeweging: van hippies die ons terug naar een pre-industrieel tijdperk willen katapulteren tot klimaatactivisten die niet terugdeinzen voor een beetje geweld – en dan bedoelen we iets dat verder gaat dan een sms-bombardement.”

De achtbare heer Bultinck had toen mijn artikel in ’t Pallieterke nog niet gelezen. Dan had hij kunnen lezen dat de vereniging Climate Express, die de klimaatmars van 2 december organiseerde, gevestigd is op een adres in Sint-Joost-ten-Node dat uitsluitend PVDA-organisaties herbergt. En dat de woordvoerster en organisatrice van Climate Express ook op de Kortrijkse lijst van de PVDA stond bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen. Meelopen in een betoging is een ding, maar de betoging organiseren, dat gaat toch wel een stap verder, denken we zo. En er zullen ongetwijfeld ook niet-PVDA’ers rondlopen bij Climate Express, maar zeker is dat de PVDA er méér dan een klein beetje invloed heeft.

Zijn al die namen en adressen in mijn artikel (zie verleden week) uit de duim gezogen? Neen, alles is terug te vinden via het Staatsblad en open bronnen die te raadplegen zijn op internet.

De krant De Morgen is zo vriendelijk mijn bewijsvoering te vermelden. Ik citeer Douglas de Coninck: “Sindsdien lijkt een wedren aan bewijsvoering te zijn ontketend die zich al lang niet meer beperkt tot sociale media. In ’t Pallieterke komen Jurgen Ceder en hoofdredacteur Karl Van Camp week na week met hun nieuwste bevindingen over wie de ware Machiavelli’s achter de klimaatspijbelaars zouden zijn.”

Nu, daar is collega De Coninck toch enigszins fout. Want mijn artikel gaat enkel over de klimaatbetogingen van 2 december en 27 januari. Ik verwijs op geen enkel moment naar Anuna de Wever, want die komt met haar spijbelaars pas opduiken na de kerstvakantie. En ik wil best geloven dat Anuna de Wever spontaan met een vriendin een Facebookactie begonnen is, met de Zweedse klimaatbroster Greta Thunberg als voorbeeld.

Ik denk dat Anuna de Wever het allemaal wel goed meent, maar ondertussen net als zovele anderen, zot gedraaid geraakt is van alle doemberichten.

IJsberen op Nova Zembla

Neem nu het bericht over enkele ijsberen die op het Russische eiland Nova Zembla het dorpje Beloesja Goeba belagen. Alle Vlaamse kranten meldden dat de oorzaak te zoeken is bij de opwarming van de aarde. Ik citeer Het Laatste Nieuws: “De ijsberen zijn het slachtoffer van de klimaatopwarming en het smelten van het poolijs. Daardoor geraken ze veel moeilijker aan eten en dringen ze noodgedwongen bewoonde gebieden binnen.”

Toch is dat niet de volledige waarheid. Ten eerste zijn we putje winter, en is er van smelten van het poolijs geen sprake in dit seizoen. Ten tweede, ijsberen zijn nogal opportunistisch in het zoeken naar eten. Waarom jagen als er gemakkelijker eten te vinden is op de vuilnisbelten van de mens? Want ijsberen zijn ook aaseters. Voor afval en karkassen halen ze hun neus niet op.

Bovendien is dat probleem niet nieuw. Elk jaar komen ijsberen het dorp in. Want ooit is iemand begonnen met de ijsberen te voederen. Op foto’s in onze kranten zien we inderdaad goed doorvoede ijsberen die lekker in hun vel zitten. In totaal is er sprake van een vijftigtal ijsberen die af en toe naar de plaatselijke vuilnisbelt trekken (de Russische inwoners zijn op dat vlak nogal nonchalant) of op zoek gaan naar voedsel in vuilniscontainers. U moet zich van de nederzetting Beloesja Goeba niet te veel voorstellen. Er wonen amper een 2.700 mensen.

Een bewoner vertelt in Het Laatste Nieuws: “Er zijn permanent tussen zes en tien ijsberen in het dorp.” Maar wat dan met deze titel in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg: “Honderden ijsberen terroriseren Russisch eiland”?

Meer en meer ijsberen

Nova Zembla is in deze tijd van het jaar (het vriest er nu gemiddeld -31°) helemaal omringd door ijs en dus gemakkelijk bereikbaar voor ijsberen. Bovendien zijn ijsberen in Rusland een beschermde diersoort (sinds 1957) en is hun populatie eerder toegenomen dan afgenomen. Wetenschappers gaan ervan uit dat er in heel het poolgebied bijna 30.000 ijsberen rondlopen. In 2005 waren er dat 22.000.

Volgende week, op 27 februari, is het de Internationale Dag van de IJsbeer. Deze dag wordt georganiseerd door “Polar Bears International” voor de bewustwording van de impact die de wereldwijde opwarming van de aarde en het zee-ijs heeft op ijsberen, lees ik op Wikipedia. Hieruit volgt dat er aandacht wordt gevraagd om manieren te vinden die de CO2-uitstoot zou kunnen verminderen.

De kans dat u in de media die dag opnieuw wordt opgezadeld met een uitgemergelde ijsbeer, is bijzonder groot. Een ijsbeer die eenzaam op een ijsschots zit, met rondom hem (of haar) alleen maar gesmolten ijs.

Weet dan dat die ijsbeer zonder problemen kilometers kan zwemmen en niet zal blijven wachten tot die ijsschots helemaal onder zijn achterwerk is weggesmolten. Zo dom is een ijsbeer nu ook weer niet.

En ja, er lopen uitgemergelde ijsberen rond op de Noordpool, en oude en zieke ijsberen die niet meer in staat zijn op zeehonden te jagen. Ook ijsberen geraken gewond en sterven een natuurlijke dood. Zoiets heeft een naam: dat is de natuur. Of wat had u nu gedacht?

Linkse propaganda op school

Ten slotte nog dit verhaal: Nathalie Lemmens is pedagogisch directeur aan GO! Atheneum Heist ’t Lab in Heist-op-den-Berg. Zij maakt in een mail naar haar leerlingen reclame voor de linkse webstek Apache. Die webstek is ooit in het leven geroepen door ontslagen journalisten van De Morgen. Maar Nathalie schrijft: “Apache is een onafhankelijke nieuwssite die maatschappelijke thema’s kritisch onder de loep neemt. Naar aanleiding van de klimaatmarsen en de verhoogde interesse die dit met zich meebrengt voor klimaatthema’s, bundelt Apache al hun (sic) artikels rond klimaat in een handig overzicht.” En zij raadt de leerlingen aan om Apache te lezen: “Daarnaast biedt Apache jongeren ook 3 maanden gratis leesplezier via Apache.be…”

Zo, dat weten we dan weer. De vraag die ik me stel: kan een leerling van eender welke school nog wel een positieve voordracht houden over kernenergie, zonder te moeten vrezen door de leerkracht gebuisd te worden? Op heel veel scholen is er geen plaats meer voor open discussies over milieu, klimaat en energie. Wie niet meedoet met de groene klimaathype, wordt weggezet als een halve en gevaarlijke zot.