Op de meeste traangasgranaten die in westerse landen geproduceerd worden, of toch op de verpakkingen, staat deze waarschuwing: “Do not fire directly at person(s). Severe injury or death may result.” In een beschaafd land met een gedisciplineerde politiemacht worden de regels meestal gerespecteerd. Men richt traangasgranaten niet op de manifestanten zelf, maar een eind vóór hun voeten. In het jargon noemt men dat “indirect fire”.

Zelfs het keiharde Israëlische leger eerbiedigt die regels van “indirect fire”. Ja, het gebeurt al eens dat het per ongeluk misgaat. Een traangasgranaat kan afketsen, wat men een ricochetschot noemt, en iemand in het gezicht raken, soms met zware verwondingen, blindheid of zelfs de dood tot gevolg. Maar dat is uitzonderlijk. Soms gebeurt het ook dat een politieman in een vlaag van woede – bijvoorbeeld als er molotovcocktails naar hem zijn gegooid – een traangasgranaat op het hoofd van een betoger richt. Maar in beschaafde landen zijn zo’n ontsporingen zeldzaam en als de schutter geïdentificeerd kan worden, meestal aan de hand van een opname met een camera of een gsm, riskeert hij een fikse straf.

(Lees verder onder de tweet)

Teveel slachtoffers voor toeval

De slachtofferaantallen die bij de “gele hesjes” in Frankrijk vallen, zijn echter veel te groot om in dat patroon van ongelukken, ricochetschoten of individuele ontsporingen te passen. Er zijn te veel mensen oren of ogen kwijtgeraakt. In minstens één geval verloor een betoger zelfs een hand. Dat kan deels te wijten zijn aan de springladingen in de Franse traangasgranaten, die iets zwaarder zijn dan in andere landen. Maar de slachtofferaantallen wijzen erop dat de ordediensten van hogerhand bevel hebben gekregen gericht op mensen te schieten, “direct fire”, technisch gesproken.

Nee, de politie doet dat echt niet op eigen houtje. Zulke grote aantallen zwaargewonden als gevolg van traangas hebben we in 2013 gezien bij manifestaties in Turkije en in het toen nog socialistische Brazilië. En toen de Chinese politie in 2014 betogingen in Hong Kong uiteen schoot met traangasgranaten in “direct fire”. In Iran is dat al vele jaren gewone praktijk. En in Venezuela gebeurde het in 2014 en 2017. Frankrijk kan nu aan dit lijstje van internationale bruten toegevoegd worden. Wat niet kon om de islamitische brandstichters, geweldenaars en plunderaars te stoppen in 2005, kan klaarblijkelijk wel tegen blanke “Français de souche” die vreedzaam gebruik maken van hun democratisch recht op betogen.