In Parijs brak brand uit in de kerk van Saint Sulpice. Bij filmliefhebbers is die kerk erg bekend, omdat een deel van de Da Vinci Code daar werd verfilmd. Uit het onderzoek van brandweer en politie bleek dat het zonder enige twijfel om brandstichting ging. In de Saint Nicolaskerk in Houilles werd een negentiende-eeuws Mariabeeld kapotgeslagen. Het beeld is “volkomen verpulverd” en kan niet meer gerestaureerd worden.

In tien dagen tijd vonden in die kerk drie gelijkaardige gevallen van vandalisme plaats, maar dit was het ergste. In Lavour werden twee scholieren gearresteerd omdat ze in de kathedraal van Saint-Alain heiligenbeelden en kruisbeelden hadden kapotgeslagen en een altaarkleed in brand hadden gestoken. Eén van de daders bekende ook dat hij een kruisbeeld had gestolen en in een rivier gegooid.

Weinig informatie…

In Nîmes werd de Notre Dames des Enfants geplunderd. De vandalen vormden met menselijke uitwerpselen een kruis op de muur. Geconsacreerde hosties, waarin volgens de katholieke leer Christus is belichaamd, werden buiten de kerk tussen het afval gegooid. Hetzelfde gebeurde met hosties die gestolen waren uit de kerk van Notre-Dame in Dijon.

Dit gebeurde allemaal sinds begin dit jaar, in minder dan drie maanden tijd. Zoals altijd is men uiterst schaars met het bekendmaken van de namen van daders of verdachten. En inderdaad, er zijn gewone vandalen. Er zijn in Frankrijk ook fanatieke secularisten die de Kerk zo diep haten dat ze zelfs hun eigen cultuurpatrimonium vernietigen om alle sporen van het katholicisme weg te branden, zoals tijdens de Franse Revolutie. Maar de eerste verdachten zijn in zo’n gevallen natuurlijk de volgelingen van de Profeet…