Het ANZ, voluit Algemeen Nederlands Zangverbond, was sinds november vorig jaar op zoek naar een nieuwe voorzitter. Dat was het ogenblik dat huidig voorzitter Erik Stoffelen aankondigde een stap terug te zetten. Erik Stoffelen zag twee goede redenen om het voorzitterschap over te dragen.

Eén: hij oefent die functie al elf jaar uit en vindt dat er wel eens een nieuwe kracht in zijn plaats mag komen. Twee: hij is professioneel bezig als commercieel directeur van het Vlaams Neutraal Ziekenfonds (VNZ), en ook daar worden extra inspanningen gevraagd, want het Vlaamsgezinde ziekenfonds heeft de wind in de zeilen.

Op de Algemene Vergadering van het ANZ afgelopen maandag, werd Schotenaar Bart Fierens gekozen tot nieuwe voorzitter. Zijn naam zal niet zo algemeen bekend zijn, maar zeker in de Marnixringen is Bart geen onbekende. Hij is namelijk al dertig jaar lid van Marnixring Voorkempen Pater Stracke, waarvan hij elf jaar voorzitter was. Daarnaast is hij al vierentwintig jaar lang voorzitter van het 11 julicomité Schoten, én initiatiefnemer en bezieler van de Schotense Spoor. Dat laatste is een ereteken voor een Schotense vereniging of onderneming die het Nederlandstalige karakter van de gemeente bevestigt of bevordert. In zijn studentenjaren was hij actief in het KVHV van Antwerpen, waar hij samen met Herwig Praet de medeoprichter was van het Studentenzangfeest in de Stadsfeestzaal.

Met Bart Fierens, nu 64, heeft het ANZ in ieder geval een voorzitter die uit het juiste Vlaamsradicale hout gesneden is. Bovendien heeft hij al bewezen over het nodige organisatietalent te beschikken, en hij kan zijn standpunten nog goed verwoorden ook. Officieel start zijn voorzittersmandaat op 31 maart, maar aanstaande zondag (17 maart) wordt hij officieel voorgesteld tijdens het 82ste Zangfeest dat doorgaat in de Lotto-Arena in Antwerpen. Kaarten zijn verkrijgbaar via telefoonnummer: 03 237 93 92.