Vorige zondag kwamen zo’n 3.800 betogers in Brussel op straat tegen racisme en discriminatie en voor gelijke rechten. De betoging was georganiseerd door het “Platform 21 maart”, maar dat is een werkgroep van Hart boven Hard. De betoging kreeg steun van 160 organisaties.

Of anders gerekend: er waren gemiddeld zo’n 25 personen per vereniging aanwezig. Maar dat is een gemiddelde. Want er waren stevige delegaties van PVDA-PTB en Groen-Ecolo. Wat betekent dat bepaalde organisaties de platformtekst wel ondertekend hadden, maar hun kat stuurden naar de betoging.

(Lees verder onder de tweet)

Communisten goed vertegenwoordigd

De vakbonden ACV en ABVV hadden weliswaar opgeroepen om mee te manifesteren, maar hadden geweigerd de platformtekst te ondertekenen. Blijkbaar ligt de opheffing van het verbod op levensbeschouwelijke tekens (lees: hoofddoekenverbod) en de eis tot regularisatie van mensen zonder papieren blijkbaar moeilijk bij de vakbonden.

De marxistische PVDA was uiteraard aanwezig, Peter Mertens op kop, met nog een tiental mantelorganisaties zoals Progress Laywers Network (advocaten), Geneeskunde voor de Derde Wereld (dokters), Comac (studenten) en ManiFiesta (partijfeest). Op die manier krijg je gemakkelijk 160 verenigingen bij elkaar, natuurlijk, maar in de praktijk gaat het over dezelfde mensen.