Weg met ons?

Mevrouw de overdrijfster,

Het Leuvense onderwijsnetwerk “Samen Onderwijs Maken” (SOM) geeft een ‘racismevrije kleurpotlodenset’ uit en gij steunt als sp.a-schepen die actie volmondig en luid enthousiast. Gij meent daarmee ongetwijfeld dat er een reuzenstap wordt gezet om ‘racisme’ uit de hoofden van kinderen te kunnen bannen. Want wat stelt een ‘onderzoek’ van SOM vast? Kinderen in Vlaanderen, van welke afkomst ook, blijken steeds lichtroze te gebruiken om in hun tekeningen huidskleur aan te geven. O gruwel! Dus moest daar dringend iets aan gedaan worden en werd er een speciale kleurpotlodenset gemaakt. Gij zegde hierover:Omgaan met diversiteit is een uitdaging als we van gelijke kansen ons hoogste doel willen maken. De verwachtingen in het onderwijs ten aanzien van kinderen met verschillende achtergronden zijn immers vaak uiteenlopend en hebben een impact op schoolprestaties van leerlingen. Tijd dus om te werken aan bewustwording en los te komen van veronderstellingen. Dat is exact wat we met de kleurpotlodenactie doen: mensen laten ervaren dat huidskleur niet alleen lichtroze is.” Oef en slik! Even op adem komen. Wat een woordenbrij!

Mijn eerste reactie op de SOM-actie was: “Ja, en dan?!” In Vlaanderen is nu eenmaal meer dan 90 procent van de bevolking blank. (Excuseer voor het grof koloniale begrip, ik bedoel natuurlijk politiek-correct: wit.) Ik had voor ik reageerde helemaal geen rekening gehouden met de anti-racismepausen die dag-in-dag-uit op zoek zijn naar racisme-zondaars en sluimerend racisme dat de multiculturaliteit en de zegeningen daarvan in de weg staan. Ik verontschuldig mij voor mijn voortvarendheid, want dat komt allemaal door mijn ‘slechte’ jeugd in witte scholen, witte jeugdbewegingen, een wit gezin, witte vriendengroepen, een witte sportvereniging, het lidmaatschap van een kerk die zilverpapier voor de negertjes verzamelde en die de kerstenende missionarissen hoog op handen droeg. Ik ben een zondaar en verdien uw banbliksems.

Ik geef het toe, mevrouw de schepen, dat ik er de draak mee aan het steken ben en dat ik een tikkeltje overdrijf. Daarom nu even serieus. Ik vraag mij in alle ernst af waar jullie eigenlijk mee bezig zijn en of jullie de kluts en het noorden niet helemaal kwijt zijn. Kinderen die vandaag in Vlaanderen leven, zijn het al lang gewoon dat er op school en in hun omgeving anders gekleurde mensen aanwezig zijn. Zij maken daar terecht helemaal geen punt van. Veel minder dan gij en SOM in ieder geval. Al uw beschouwingen zijn derhalve erg overtrokken en willen klaarblijkelijk kinderen en hun ouders alleen maar racisme aanpraten en in de schoenen schuiven. Ik vrees dat dit soort acties – en ik wil zelfs moeite doen om aan te nemen dat ze in wezen goed bedoeld zijn – niet verstandig zijn en alleen maar het tegenovergestelde effect kunnen hebben. Bovendien baadt uw actie in dat sfeertje van de altijd foute westerling die zich elke dag opnieuw moet verontschuldigen voor zaken uit het verleden waarover wij vandaag bedenkingen hebben. Stop alstublieft met dat gedaas en de racisme-industrie, en doe een beetje normaal en creëer geen problemen waar er geen zijn. Het moet nu toch niet gekker worden.

Overigens, wat denkt gij van de campagne van de sp.a in West-Vlaanderen? Zowat op hetzelfde moment waarop gij u in Leuven stondt interessant en vrolijk te maken met kleurpotloodjes in de hand, trokken de West-Vlaamse sp.a-jongeren in Brugge in gezelschap van John Crombez een verkiezingscampagne op gang onder de titel – in modern Nederlands – “Next Generation”. 25 kandidaten, jonger dan 35 jaar op topplaatsen van de kieslijsten geven gestalte aan de verjonging van de partijkaders. De jeugd heeft de toekomst in handen. Mooi is dat. Maar toen ik de foto’s van de campagne bekeek, schrok ik toch wel even en dacht ik onwillekeurig aan u en uw kleurpotloodjes… Ga zitten en hou u vast: allemaal lichtroze gezichten! Van diversiteit was er niks te merken. Zou het geen tijd worden dat gij u naar West-Vlaanderen spoedt om eens een hartig klapke te gaan doen met ‘den John’? Ik zou alvast de kindjes van Leuven geen tekening laten maken van de “Next Generation”… want er zouden veel ongebruikte potloodjes in het doosje blijven zitten.