Het beste dat de klimaatspijbelaars nu kunnen doen, is stoppen met betogen en stoppen met het lanceren van absurde voorstellen. Veel van de voorgestelde “oplossingen” voor het klimaatprobleem, kun je onmiddellijk wegzetten als onnozele prietpraat. Veel van de klimaatspijbelaars weten absoluut niet waar het over gaat, laat staan dat de voorgestelde oplossingen haalbaar zijn. De laatste keer dat ik Anuna op televisie zag, bij Van Gils, zijn haar tussenkomsten samen te vatten tot “het moet allemaal sneller” en “de regering doet niets”.

En o ja, schaf de bedrijfswagens af. Alsof al die chauffeurs dan ineens ofwel thuis gaan werken, ofwel met de tram of fiets gaan pendelen. Of verplicht de mensen om elektrisch te gaan rijden. Mooi, maar die elektriciteit moet ook wel van ergens komen. Massaal zonnepanelen plaatsen dan maar? Om zonnepanelen te maken is heel veel zand nodig. En zandontginning is niet echt ecologisch te noemen. En ook de productie van zonnepanelen heeft een zware vervuilende voetafdruk. Weet u trouwens waar de meeste zonnepanelen gemaakt worden? In China! En van daaruit worden ze naar onze contreien getransporteerd. Heeft iemand ooit die ecologische voetafdruk berekend?

Overisolatie

In een vorig leven was ik actief als architect. In die hoedanigheid was ik in 2007 betrokken bij de plaatsing van het grootste (op dat ogenblik) zonnepanelenpark in Lint: 5.600 m2 panelen. Kom mij dus niet vertellen hoe een zonnepaneel eruit ziet… En vanuit mijn opleiding ken ik het verschil tussen de verschillende isolatiematerialen zoals glaswol, isomo en EPS. En dan lees ik dat Wouter Beke de oplossing zoekt in het nóg meer isoleren van onze woningen. Beke heeft voor Pol&Soccer gestudeerd en weet dus weinig of niets van bouwmaterialen en bouwtechnieken. Dat is geen verwijt. Ik weet echter dat overisolatie van een woning kan leiden tot ernstige bouwfysische problemen. We zijn onze huizen zodanig aan het overisoleren dat de warmte in huis blijft hangen; da’s goed in de winter, maar onleefbaar in de zomer.

Maar voor dat laatste probleem hebben we dan een oplossing: airconditioning! En daar hebben we dan weer elektriciteit voor nodig. Zo brengt elke oplossing weer een ander probleem met zich mee. En dat kost centen. Maar ook daar heeft Anuna een oplossing voor. We drukken gewoon geld bij. Probleem opgelost.

Ik hoop oprecht dat Anuna, Kyra, Almaci en Staes zulke absurditeiten blijven spuien. Daarmee doorprikken ze hun zelf opgeblazen ballon.