Een vergoeding voor asbestslachtoffers? Anno 2019 is dat dossier nog steeds niet rond. Maggie De Block wil er nog even over nadenken. Overhaaste beslissingen zijn nergens goed voor. En wie weet komen de brave mensen te overlijden en dan is het weggegooid geld. Het dossier was al brandend actueel toen Guy Verhofstadt de staat mocht verarmen. Wij mochten op audiëntie bij het genie van Gent. Ligt Open Vld in de weg?

Verhofstadt: Of ik mij voor de kar van de asbestlobby heb laten spannen? Meneer Pallieter, u stelt mij een vraag waar ik het antwoord op moet schuldig blijven. Ik begrijp dat u normaliter interviews doet met lokale politici die hun agenda’s kunnen bijhouden en perfect weten voor wie ze hun invloed laten gelden, maar persoonlijk zie ik mezelf eerder als de multinational van de politici. Ik rijd voor de meest biedende en besteed dat dan uit aan andere politici binnen Europa, die daarmee aan de slag gaan. Uw vraag dateert van mijn periode als Belgisch premier. De kruimeljaren, zoals ik ze in mijn memoires zal beschrijven. Zeer arbeidsintensief voor een heel kleine recette. Maar dat is niet iets waar je een boekhouding over bijhoudt. Daar wordt misbruik van gemaakt door het volk, pers en justitie. Zo werkt dat dus niet in onze stiel. Ik ben er trouwens van overtuigd dat dit al verjaard is. Steek daar toch geen energie in, beste man. Kan ik u interesseren in een scheldtirade tegen Orbán? Of wil ik eens heel lelijk doen over de Britten? Dat is wat journalisten boeiend vinden. Hoeveel ik incasseer door deze of gene lobby te aanhoren, dat boeit de mensen toch niet. Trouwens, mijn tarieven zijn perfect publiek hoor. Maar alleen als u het aan de juiste mensen vraagt.

Maar vindt u dan niet dat mensen die slachtoffer geworden zijn van asbestvergiftiging recht hebben op recht? De producenten wisten perfect hoe schadelijk het spul kan zijn en toch …

Uiteraard is het schadelijk, mijnheer Pallieter. Als het niet schadelijk was, hadden we hier nu niet gezeten. U bent alleen maar geïnteresseerd in slecht nieuws. Wist u dat ik slechts 10.000 biljoen euro nodig heb om Europa uit de crisis te halen? En dat is inclusief mijn drie procent. Maar daar vraagt u niet naar. U wil schandalen. Eerlijke bedrijfsleiders aan de schandpaal nagelen omdat hun werknemers, helemaal voor zichzelf, hebben ingeademd tijdens de werkuren. U moet het hele verhaal durven vertellen. Maar kom, ik wil uw vraag niet uit de weg gaan. Asbest is schadelijk. Net als Orbán, de Britten en iedereen die niet gelooft dat de evenaar door mijn naveltje loopt, maar moeten we nu iedereen die met deze mensen in aanraking gekomen is van een schadevergoeding voorzien? Dat is geen redelijk beleid.

Maar studies tonen aan dat…

Ik heb hier massa’s studies liggen die zeggen dat kernenergie de oplossing is voor de klimaatopwarming. Moet ik die ernstig nemen? Ik heb destijds miljoenen euro’s vergooid aan een kerncentrale die vandaag een Duits pretpark is. Mensen vergeten dat wel eens. En hier? Een studie die zegt Orbán meer respect heeft voor de democratie dan de rest van de Europese Unie. Moet ik daar allemaal rekening mee houden? Als ik rekening gehouden had met studies, zat ik nu nog in de gemeenteraad van Gent te leuteren over eenrichtingsstraten en trottoirs die te hoog zijn. U moet verder durven kijken dan wat wetenschappers en rechters zeggen om fortuin te maken in deze stiel.

Kijk, hier in het Europees parlement behandelen we ook asbestdossiers. Daar is nog niemand ziek van geworden. Dat is toch het duidelijkste bewijs? Als je daar omzichtig mee omspringt, is er niks aan de hand. Trouwens, die bedrijven maken geen asbest meer. Een mooier eerbetoon aan die prutsers van slachtoffers kan ik me niet inbeelden. Wie verzint het ook om dat spul in te ademen? Het zijn niet de slimste exemplaren die dat doen, hé. Soms moet je zaken kunnen zeggen zoals ze zijn in de politiek.