Staatshervorming nummer 7 zit er aan te komen, beste lezer! Vergeet de zes vorige. Die waren maar om te oefenen en ook een beetje om te lachen. Opwarmertjes voor het echte werk dat er binnen afzienbare tijd zit aan te komen. En als u wat geluk heeft, zal u het nog zelf meemaken ook. Het is natuurlijk een beetje een kluwen, dus een ideaal moment voor een terugblik en een blik in de toekomst.

Als de loodgieter de buizen zo in elkaar steekt dat het water uit het afvoerputje stroomt, de rioleringen aangesloten zijn op het kraantjeswater en ergens in de woonkamer er wel drinkbaar water beschikbaar is, maar het langs de muren loopt, dan is een mens al eens geneigd van loodgieter te veranderen. Niet geheel onterecht overigens. Tenslotte wil een mens enige gemoedsrust wat zijn buizenwerk betreft. Vooral als het doorspoelen in het toilet wel het juiste effect heeft, maar jammer genoeg op het gemak van de buren, waar niet noodzakelijk iets valt door te spoelen.

De christendemocratie als loodgieter

Het is zowat het verhaal van de opeenvolgende staatshervormingen in ons land. Alleen hebben we na zes pogingen om de nationale waterwerken een beetje op orde te krijgen nog altijd exact dezelfde loodgieter in dienst: de christendemocratie. Zoals ieder bedrijf dat wat aan het aanmodderen is en hier en daar een schandaaltje te verwerken krijgt, veranderen ze al eens van naam, slogan en CEO, maar de dienstverlening blijft even krakkemikkig. En u wordt wel verwacht om dankbaar te zijn.

Na iedere flop heeft CD&V de jongste hervorming dan ook verkocht als een gigantisch succes. “Uw toilet loopt door bij de buren, meneer? Dat is uniek. Nooit gezien. Houd het alstublieft stil of straks willen ze dat in het buitenland ook. Trouwens, door dit vernuftig systeem moet u wel in contact blijven met de buren en zal er een grotere sociale cohesie komen in de hele wijk. Het is zonder dank. Als er nog iets is, zeker bellen. Dan lossen we dat meteen op.” Wat vervolgens niet gebeurt, hoe vaak u ook belt.

Volgens de christendemocratie kunt u immers rioolwater uit de kraan niet zomaar vervangen. Daar moet namelijk eerst een draagvlak voor gecreëerd worden bij de buren, die chocomelk met schuimpjes uit diezelfde kraan ontvangen en daar best tevreden mee zijn. Sterker nog, ze zouden er ook één willen met slagroom. Die nood aan draagvlak staat trouwens glashelder in het contract dat uw voorouders getekend hebben, een kleine 200 jaar geleden. Niet zozeer uw voorouders, maar die paar honderd prominenten die vooral in het huis naast u woonden. Waar doet u dus zo moeilijk over? Stemmen die pleiten voor één buizensysteem per huis worden afgedaan als extremisten.

Kraan met slagroom

Maar zie! Dit keer komt CD&V zelf op de proppen met een nieuwe staatshervorming. Loodgieter ‘Beke en co’ hebben in het snotje dat sommige mensen het echt wel welletjes vinden en daar spelen ze in electorale tijden graag op in. Niet overhaast natuurlijk. In het beste geval kunnen de werken starten in 2024 en wie weet vieren we het 200-jarig bestaan van de staat met een zevende staatshervorming, waarbij iedere regio een lid van de koninklijke familie als staatshoofd krijgt. Wees gerust, er wordt niet gevochten om wie prins Laurent krijgt. Dat wordt eerlijk opgelost. Wie het kortste strootje trekt, verliest.

Voorwaarde voor Beke blijft wel dat niet wordt gepraat over de chocolademelk met schuimpjes bij de buren. Die moet gegarandeerd blijven in naam van de tolerantie en solidariteit. Maar als u nu echt kraantjeswater wil hebben uit de kraan, kan daar over gepraat worden. Weliswaar als u de buren kunt overtuigen. Zelf zijn ze daar geen vragende partij voor. U zal dus met overtuigende argumenten over de brug moeten komen. En die kraan met slagroom uiteraard.

Al bij al mag u het van ons aannemen dat met de methode ‘Beke’ het klimaat een slordige 3 graden frisser zal zijn voor uw staatkundig buizenwerk enigszins functioneert. Maar het klimaat is dan ook een eenvoudiger dossier. Daarvoor moet gewoon wat geld worden bijgedrukt. In het dossier van de Belgische staatshervorming is dat het voorrecht van de buren.