In drie dagen tijd heeft de regering van Nieuw Zeeland het recht op wapenbezit drastisch ingeperkt, al is het niet zo radicaal als eerst werd verkondigd. En dat in een land van hartstochtelijke schutters en wapenliefhebbers! De vergunningsbeleid voor automatische en de meeste semi-automatische geweren wordt veel strenger.

Wie zo’n wapens heeft, maar in het nieuwe systeem geen vergunningen meer  krijgt, zal die moeten inleveren. De snelheid waard die wet door het parlement gejaagd kon worden, wijst erop dat de politici massaal achter die strengere wetgeving staan, of dat zij meegesleept zijn door de heftige en deskundig opgeklopte emoties na de schietpartij in Christchurch. Maar vele gewone mensen in Nieuw Zeeland reageerden helemaal anders. Zij waren veel nuchterder.

Nog snel wapen kopen

Onmiddellijk na die schietpartij werden wapenwinkels overrompeld door massa’s mensen die dat wapenverbod zagen aankomen, en die nog snel een automatisch geweer kochten. Vooral geweren van het type dat Brenton Tarrant in de moskee van Christchurch had gebruikt, vlogen de deur uit. Vreemd misschien, maar het is wel de waarheid. Binnen één dag was de voorraad in vele wapenwinkels volledig uitgeput.

Niet iedereen liet zich dus meeslepen door de golf van emoties. Het nut van rigoureuze wapenwetten ter voorkoming van terreurdaden is bijna nihil. België en Frankrijk hebben de strengste wapenwetten ter wereld. Maar de terroristen die de aanslagen pleegden op Bataclan, Charlie Hebdo en het Joods Museum, hadden wel kalasjnikovs waarmee ze dozijnen mensen doodschoten. En als er écht geen vuurwapens zijn, gebruiken ze wel trucks, auto’s, bommen en hakmessen.