De rechts-nationalistische Lega van Italiaans vicepremier Matteo Salvini heeft opnieuw een overwinning behaald. Ditmaal won de centrumrechtse coalitie – waartoe de Lega behoort – in de zuidelijke regio Basilicata.

De centrumrechtse coalitie haalde zo’n 43 procent van de stemmen, 18 procent stemde daarbij op de Lega. Daarmee komt een eind aan 24 jaar links bestuur in de regio.

Ook bij de regionale verkiezingen van Sardinië vorige maand bleek de strategie van Salvini, om met zijn Lega rechts aan de macht te helpen, succesvol te zijn. De centrumrechtse coalitie haalde 47 procent van de stemmen, waardoor zowel de meerderheid in het parlement als de minister-president van Sardinië (in de persoon van Solinas) rechts zullen zijn.

(Lees verder onder de tweet)

Voor de Vijfsterrenbeweging (M5S) was het resultaat slecht, zowel op Sardinië als in de regio Basilicata. De partij blijft weliswaar de grootste in Basilicata – met 20 procent van de stemmen –, maar verliest meer dan de helft in vergelijking met de nationale verkiezingen van vorig jaar.

In Sardinië haalde de Vijfsterrenbeweging maar een magere 10 procent van de stemmen. Dezelfde partij haalde tijdens de parlementsverkiezingen op 4 maart 2018 nog meer dan 40 procent van de stemmen in Sardinië.

Gespreide slagorde

Het is al een geruime tijd zo dat de twee coalitiepartners in de Italiaanse regering – de populistische Vijfsterrenbeweging en de rechtspopulistische Lega – in gespreide slagorde opkomen.

De voorzitter van de M5S, vicepremier Luigi Di Maio, laat niet in zijn kaarten kijken en houdt zich sterk: “De beweging leeft. Wij zijn in het regionale parlement vertegenwoordigd, wat vroeger niet het geval was.” Ondanks de nederlaag sluit Di Maio “nationale gevolgen” uit: geen regeringscrisis als het aan hem ligt, geen nieuwe verkiezingen. Maar de kritiek binnen de partij, en dan vooral van de linkse vleugel, wordt sterker. Links binnen M5S werpt Di Maio voor de voeten dat hij en zijn medestanders alle idealen en principes overboord hebben gekieperd om toch maar deel te kunnen uitmaken van de populistische regering van Salvini.

En zo komen we opnieuw bij de winnaar van de regionale verkiezingen: Matteo Salvini van de Lega. Hij kon weliswaar het verbluffende resultaat van de regionale verkiezingen in de Abruzzen van 10 februari niet evenaren (waar de Lega voor het eerst opkwam en 24 procent van de stemmen achter zijn kandidaten wist te verzamelen).

Salvini staat aan het hoofd van een populistische regering met de M5S in Rome, terwijl hij op regionaal niveau blijft vasthouden aan zijn voormalige ‘rechtse’ partners, zoals de Forza Italia van Berlusconi en Fratelli d’Italia. Die regionale strategie zorgt bij M5S voor groeiende ergernis.

Oude partijen hebben afgedaan

Sardinië en Basilicata stemden centrumrechts. Maar dat is misschien niet de voornaamste les die we uit deze verkiezingen moeten trekken. Misschien nog belangrijker is het feit dat de oude, traditionele partijen hebben afgedaan. De socialisten (PD) houden in Sardinië slechts 13,5 procent over – de sociaaldemocratische “nieuwe hoop”, Massimo Zedda, heeft het niet waargemaakt. Het allerbelangrijkste politieke feit is dat de kiezers van de MS5 in Sardinië massaal zijn overgelopen naar de Lega. En dat rechts hiermee zeven regionale verkiezingen op rij heeft gewonnen: Friuli, Molise, Trentino, Süd-Tirol, Abruzzi, Sardinië en nu Basilicata. Nationaal blijft de Lega in de peilingen percentages halen van rond de 30 procent – al blijven het peilingen, natuurlijk.