Vorige maand stelde het Vlaams Belang het economisch programma voor waarmee het op 26 mei naar de kiezer wil trekken. Volgens sommigen is dat het eerste echte economische plan van de nationalistische partij, al werd eerder al geëxperimenteerd met het uitbouwen van een visie op geld en economie. Wat echter vaststaat, is dat de visie die vandaag door voorzitter Van Grieken en zijn team is uitgebouwd, ver afstaat van het veel liberalere programma dat werd uitgewerkt onder oud-voorzitter Bruno Valkeniers. Volgens Van Grieken mag je het echter niet links noemen. En ook niet rechts. Wel “nationalistisch”.

Op 16 februari stelde het Vlaams Belang haar sociaaleconomisch programma voor. Een greep uit de voorstellen: het verhogen van het minimumpensioen naar 1.500 euro, lagere btw op energie, een maximumfactuur voor thuis- en ouderenzorg en het invoeren van een tegemoetkoming voor ouders die thuisblijven voor hun kinderen. Dat oud-LDD-kopstuk en huidig Vlaams Belang-gemeenteraadslid in Kortrijk Wouter Vermeersch de nieuwe economische visie van de partij mee mocht voorstellen, en daarbij zelfs het woord ‘grootkapitaal’ ernstig en niet in de positieve zin gebruikte, kan tellen als symbool van een nieuwe koers. Volgens velen nam de partij vorige maand een flinke bocht naar (economisch) links, al wil voorzitter Van Grieken dat niet gezegd hebben.

Is het Vlaams Belang naar links opgeschoven? Er is een groot verschil met het Vlaams Belang van Bruno Valkeniers.

Tom van Grieken: het enige verschil met het verleden is misschien dat we nu veel concreter zijn. We hebben de zaken tastbaarder gemaakt. We hebben als Vlaams Belang altijd de stelling ingenomen dat ons economisch programma niet links is en niet rechts is, maar nationalistisch. Dat bleef te vaak bij vage theorieën. Met ons congres hebben we veel van die zaken concreter gemaakt. Ik heb trouwens nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik sinds mijn aantreden het sociale profiel van mijn partij graag extra in de verf zet.

Het valt op dat wat uw partij zegt, gelijkaardig is aan de kritiek van bepaalde linkse denkers zoals econoom en sp.a-voorzitter John Crombez. Zij stellen dat de taxshift in werkelijkheid vooral een belastingvoordeel is gebleken voor de werkgevers – ‘het grootkapitaal’ – dat door ons allen gefinancierd wordt via begrotingstekorten en extra schulden. Kan u zich daarin vinden?

Dit is een betalend artikel. Verder lezen? Neem dan een abonnement (klik hier) of koop ‘t Pallieterke in de dagbladhandel. Bent u al aangemeld, lees dan HIER verder.