De zaken omdraaien voorbij elke logica, het is het handelsmerk geworden van de Vlaamse regering. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat alweer een hoofdvogel werd afgeschoten deze week. Geen echte vogel uiteraard, stel je voor.

De eerste uiting van het hanteren van een omgekeerde logica zagen we op de weg. Allemaal rijden we als complete onnozelaars rond aan een slakkengang op het niveau van de slechtste chauffeur. In plaats van gevaarlijke figuren die snelheid niet kunnen inschatten en hun eigen blokkerende gedrag te verwijderen, hebben we er de norm van gemaakt. Als het gevaarlijk is voor iedereen, is het veiliger. Het is in elk geval de goedkoopste optie, want je moet niet investeren in de infrastructuur én je kan flitsen. Het gevolg is dat het niet eens opvalt dat je weer eens in de file staat. Binnenkort hebben we meer versnellingen achteruit dan vooruit.

Geen toekomst voor de kinderen

Een ander domein waar die debiliteit werd toegepast is in het onderwijs. In plaats van in te zetten op maximale kennisoverdracht en het optimaal aanleren van vaardigheden werd er via het M-Decreet gekozen voor nivellering en de laagste gemene deler. Waar iemand 50 jaar terug na z’n humaniora vlot de universiteit door kon, vloeiend Frans sprak en iedereen aan kalligrafie leek te doen, mogen we vandaag al blij zijn als kinderen hun veters kunnen strikken. In plaats van de dt-regel te kennen, moet hen nog uitgelegd worden wat het verschil tussen de letter t en de letter d is. Kinderen hebben gelijk dat ze nu betogen omwille van het feit dat ze geen toekomst hebben. Niet omdat de wereld binnen 12 jaar zal vergaan, maar omdat ze helemaal niks hebben geleerd op de schoolbanken.

Een hond is zoals zijn baasje

De laatste stoot van de Vlaamse overheid werd onlangs gestemd: een vuurwerkverbod, want de diertjes zouden er niet tegen kunnen. Daarbij wordt dan het feit genegeerd dat dieren de mensheid eeuwenlang hebben bijgestaan in de meest extreme situaties. Honden en paarden waren essentieel op de slagvelden. Waar die dieren vroeger zonder problemen door schrapnel en obusinslagen galoppeerden, moeten we nu geloven dat ze onherstelbare psychologische trauma’s oplopen door een voetzoeker of een petard? Ontelbare dames gaan met Fifi naar de hondenpsycholoog. Een hond is zoals zijn baasje, zegt men wel eens…

Volgens ondergetekende verdienen mensen die niet kunnen rijden, niet meekunnen op school en hun huisdieren mismeesteren een schop tegen hun gat en geen ministerszetel er onder.