Vorige week was er heel wat te doen in de Kamercommissie voor de controle op de Verkiezingsuitgaven en de Partijfinanciering over de eis van de PVDA om 1,6 miljoen euro te kunnen incasseren. De discussie woedt al enkele jaren, maar nu, met de verkiezingen in het vooruitzicht, laaide het debat weer op.

De neocommunisten, waarvan alleen twee Franstalige PTB’ers zijn verkozen, zeggen dat ze via hun PVDA-lijsten in Vlaanderen  ook stemmen haalden en als unitaire partij dus recht hebben op dat geld. In dit complexe land beweren de andere partijen – de N-VA en Open Vld op kop – dat er geen Vlaamse verkozenen zijn van de PVDA en dat men dus geen aanspraak kan maken op het staatsmanna voor het Vlaamse gedeelte van hun electoraat.

DéFi (FDF) kreeg eerder al gelijk

Pikant detail: de juridische diensten van de Kamer zelf geven de PVDA/PTB gelijk: zij moeten geld krijgen voor ál hun kiezers en niet enkele voor de Franstalige. DéFi (het vroegere FDF) had ook lijsten in Vlaanderen zonder verkozenen en stapte naar de rechter – wat PVDA niet deed – toen de Kamercommissie van oordeel was dat ook zij geen geld kregen. De rechtbank gaf DéFi gelijk en de overheid mag een slordige 200.000 euro ophoesten. De commissie besliste weliswaar beroep aan te tekenen, maar gaat het geld vooralsnog toch vrijgeven…

PVDA beroept zich nu op dit vonnis om zijn centen ook op te eisen. Dezer dagen leggen zij een ordemotie neer om de Kamer een uitspraak te laten doen. Misschien kan het Vlaams Belang ook even zijn vinger opsteken, want in 2014 had die partij toch ook een lijst ingediend in Henegouwen… Deze week weten we hoe dit verhaal afloopt.