De Amerikanen en de Britten moeten echt wel op hun tandvlees zitten. Volgens Russische bronnen zijn ze niet meer in staat zelf gasaanvallen in Syrië in scene te zetten om daarmee president Assad zwart te maken, hoewel die man zo onschuldig en zachtmoedig is als een sneeuwwit lam. De snode Angelsaksers doen daarvoor nu zelfs beroep op de Fransen en … de Belgen.

Nee, het was geen aprilgrap. De Belgen! In alle ernst! De CIA, dat zou men nog kunnen geloven. Een Britse opvolger van James Bond, tot daar aan toe. Maar Belgen? Alsof Didier Reynders, die niet eens het Departement Financiën behoorlijk kon organiseren, nu als kersverse Minister van Defensie plots wel geslepen genoeg zou zijn om zo’n gesofistikeerde geheime operatie te leiden… En dat allemaal zonder dat iemand zijn mond voorbijpraat in een café, bij een dure escortdame of in De Morgen. Of zonder dat iemand de geheime documenten op de fotokopieermachine laat liggen.

Crombez niet betrokken

Hoe zien de Russen de Belgische politici eigenlijk? Zouden zij echt geloven dat Wouter Beke keihard en meedogenloos is? Dat Kris Peeters alleen maar doet alsof hij dom is om zijn ware persoonlijkheid als sluwe en geniale speler op het internationale schaakbord verborgen te houden? Dat Kris Calvo tijdens zijn quinoamaaltijd bij een glas alcoholvrije wijn een reeks liquidatiebevelen ondertekent, uit te voeren met elektrische auto’s, recycleerbare biologische wapens of blaaspijpen met pijltjes in Fair Trade-vergif gedompeld? Of misschien met een bakfiets met zeisen aan de wielen, zoals bij Ben Hur. We weten in alle geval heel zeker dat John Crombez niet bij die operatie betrokken is. Hij zou de bevelen waarschijnlijk naar het verkeerde e-mailadres doorsturen. Als u binnenkort leest dat er mensen op een onverklaarbare manier getroffen zijn door gifgas in de Spaanse provincie Soria, dan zullen we misschien geloven dat de Belgen er voor iets tussen zitten, dat zij echt geprobeerd hebben een “false flag”-operatie in Syrië uit te voeren. Soria of Syria…

Ja, komaan, één lettertje verschil… We kunnen nu al inzage geven van de bevindingen van de parlementaire onderzoekscommissie die de oorzaken van deze pijnlijke fout moet vaststellen. De informaticasystemen van de verschillende departementen waren incompatibel, zoals hij de Dienst Financiën. De computer op het hoofdkwartier in Brussel werkte nog met floppy disks en kon geen contact maken met de laptop van de agenten op het terrein. De veldtelefoons uit de Grote Oorlog waren nu toch echt wel versleten, wat tot verkeerd begrepen bevelen leidde.  De kaarten waren nog gebruikt in de Congo Vrijstaat. Om de rol te spelen van de Rus die de gasgranaten moest afschieten, hadden ze in het kader van de positieve discriminatie een Pygmee gekozen, maar wel een flinke grote. En de operatie werd geleid door een Brusselse PS’er die alleen slecht Frans begreep. Voor hem klonken Spaans, Nederlands en Arabisch even onbegrijpelijk. Allemaal koeterwaals. Tja, dan gebeuren zo’n vergissinkjes.