Het is al uitgebreid in de pers gekomen: in Deurne komt een nieuw tijdelijk asielcentrum voor een 120-tal vluchtelingen. Terwijl iedereen dacht dat de asielcrisis zo stilletjesaan over haar hoogtepunt was, blijkt dat in werkelijkheid toch nog anders uit te draaien.

Nu, in het geval van Deurne wordt het door Maggie De Block handig gespeeld. Ze wist natuurlijk heel goed dat het asielcentrum op zo’n 150 meter gelegen is van de privéwoning van Bart De Wever. Die protesteert wel tegen de komst van het asielcentrum, maar moet daarbij oppassen dat het geen al te persoonlijk – “not in my backyard” – verhaal wordt.

Het inplannen van asielcentra – nu eentje vol in een woonwijk – is altijd een heikel politiek gegeven. Weinig buurtbewoners zitten erop te wachten.

Maggie De Block hoeft maar weinig te vrezen van haar eigen achterban: de Open Vld haalde in Deurne nog maar een krappe 3,7 procent. In de districtsraad heeft die partij welgeteld 1 zetel, de N-VA heeft er 12. Niettemin heeft Open Vld er een districtsschepen, wat zoveel betekent als dat de partij er fameus boven haar gewicht speelt. Dat geldt trouwens voor gans de stad Antwerpen: van de zeven grote partijen is Open Vld de allerkleinste partij met maar 5,6 procent. In oktober jongsleden behaalde de N-VA nog 35,7 procent in Deurne, het Vlaams Belang nog 13,6 procent. Samen vertegenwoordigen ze dus bijna de helft van de bevolking. Maggie weet natuurlijk ook dat er een opbod is tussen N-VA en het Vlaams Belang inzake migratie en asiel. De N-VA looft de cijfers en realisaties van Theo Francken, het Vlaams Belang relativeert ze of maakt er kipkap van. De komst van het asielcentrum speelt – zo vlak voor verkiezingen – volledig in de kaart van het Vlaams Belang. N-VA kan en mag wel protesteren, maar is als bestuur niet bij machte om het asielcentrum tegen te houden. Dat is op basis van juridische beperkingen, maar leg dat maar eens uit aan de man in de straat. En zo zorgt Maggie De Block ervoor dat er weer enkele stemmen van N-VA naar Vlaams Belang verschuiven.

En ja, het gaat over gehandicapte asielzoekers en hun familie. Daar moeten we zéker toch begrip voor hebben, aldus De Block. Ondertussen staan er meer dan 15.000 Vlaamse gehandicapten op een wachtlijst, zoals Tom Van Grieken fijntjes opmerkte. En daarmee is alles gezegd.