Gendebien

Pallieterke,

In ’t Pallieterke van 11 april hadden jullie het over de Waalse rattachisten… Ik durf denken dat de collega niet te veel Bollekes, maar meer dan waarschijnlijk enkele goeie trappisten van Zuid-Belgische signatuur had geproefd en vooral geapprecieerd…

François Gendebien die overleden zou zijn? Het was natuurlijk…Perin, want Paul-Henri is gelukkig nog op deze aardbol… en de laatste keer dat we elkaar zagen, leek hij kloek en gezond! Wat Gheude betreft is het zeker ook ‘nen brave jongen’, maar over hoeveel divisies heerst deze man aan wie men gemakkelijk, te gemakkelijk het woord geeft boven de taalgrens?

Christian Laporte – Ottignies


Godsgeschenk

Pallieterke,

Door een zoveelste blunder van bpost kreeg ik zaterdag De Morgen in mijn bus in plaats van mijn gewone krant. Wat doe je dan met deze buitenkans: een kwaliteitskrant lezen natuurlijk. Loes (een Hollands journalistiek wonder uiteraard) zegt dat de vrouwen geen rok meer aandoen op rokjesdag (de eerste zonnige dag), maar hun broek aanhouden. Loes zegt dat dit bijdraagt aan de emancipatie van de man. In een ander artikel maakt Teun Vellinga ons bang voor kaas. Zeer slecht voor het klimaat. Teun werkt (denken we) aan de universiteit van Wageningen. Tenslotte, onze onvolprezen Yves Desmet denkt dat de brand in de Notre-Dame in “zekere zin” een Godsgeschenk was voor Macron.

Geef mij toch maar ‘t Pallieterke. ‘t Is maar een gewoon gazetje, maar niet zo idioot.

Paul D’Haese – Boechout


Suid-Afrika

Pallieterke,

Als trouw lezer lees ik met veel aandacht het nieuws over Suid Afrika. Een mooi land dat ik meermaals mocht bezoeken. Uw medewerker legt alles piekfijn uit met namen en toenamen van alle partijen. Ik verlies de weg in dat bos moet ik toegeven. Hoe graag ik het ook zou hebben, het gaat er helemaal niet goed. De Rand heeft op vijf jaar alweer 20 procent in waarde verloren ten opzichte van de euro. En toch zijn er mensen met centen – armoezaaiers kunnen ze daar missen als kiespijn – die er van dromen zich daar te settelen. Ik zou het echter niet doen…

Marcel Strobbe – Merelbeke


Misrekening

Pallieterke,

Het valt mij op hoe Groen en onze tradi’s nu al zegedronken rondlopen. Zij gaan er van uit dat N-VA een stevige tik zal krijgen na haar regeringsdeelname. Mogelijk zal dat ook wel het geval zijn. Ik zeg ‘mogelijk’, want niets is zeker tot na 26 mei. Vooral de traditionele partijen maken misschien een grote denkfout. Zij gaan er van uit dat een tweede VU-debacle in de maak is. Inderdaad heeft de regeringsdeelname van de VU indertijd ook naar haar ondergang geleid! Maar, en nu komt de grote maar, toen bestond Vlaams Belang nog niet. Dat is de grote fout die ze maken. Ze gaan ervan uit dat de N-VA-verlaters herwonnen volgelingen zullen worden. Daar zou ik nog zo zeker niet van zijn. Wat als op 26 mei blijkt dat VB een forse sprong voorwaarts doet ten nadele van alle anderen? En wat dan? Waarom zeg ik dit? Als kandidaat op een N-VA-lijst voor de gemeenteverkiezingen, stelde ik bij onze huisbezoeken vast dat meer mensen vinden dat VB-standpunten beter passen bij hun mening. Trouwens de uitslag loog er niet om. Wij verloren 3 zetels en VB en een afgesplitste VB-lijst wonnen er twee bij! Ik kijk met spanning uit naar die 26ste mei om te zien hoe ze zich misrekend hebben.

Erwin De Mulder – Geraardsbergen


Anti-N-VA?

Pallieterke,

Met toenemende verbazing lees ik in mijn geliefd weekblad de aanvallen op N-VA in het algemeen en Bart De Wever in het bijzonder. Telkens wordt gewezen op de Vlaamse standvastigheid van het Vlaams Belang en de radicale benadering van  Tom Van Grieken, in tegenstelling tot de lakse (?) houding van N-VA. Ik heb daar zo stilaan genoeg van.

In de eerste plaats is het voor Van Grieken makkelijk om aan de zijlijn de robuuste, voor geen enkele toegeving bereid zijnde, flamingant te zijn. Het cordon sanitaire is immers een uitstekend schild om achteraf niet op al dan niet succesvolle maatregelen te worden afgerekend. Want, hoe men het ook draait of keert, en hoe ondemocratisch dat cordon ook is, het is wat het is. Indien N-VA het zou doorbreken, geeft ze de andere partijen meteen een motief om zeker niet met hen in eender welke regering te stappen. Dan blijven de Vlaams-nationalisten weer aan de zijlijn staan en kunnen we nog, voor de zoveelste keer, liedjes gaan zingen op het Zangfeest of naar speeches gaan luisteren op de Wake.

Verder wens ik op te merken dat  ik het zeker niet altijd eens met de strategie van de N-VA en ik zal de eerste zijn om te zeggen dat ze soms rare bochten maakt. Maar op lange termijn zie ik geen andere manier om op het beleid te wegen dan dit voor lief te nemen, in de wetenschap dat een confederalisme, laat staan onafhankelijkheid, geen omwenteling is die men in een handomdraai verwezenlijkt, maar eerder veel geduld en strategisch vernuft vereisen. Toeteren langs de zijlijn, aanhoudend de pijlen richten op de partij die wel aan het beleid kan deelnemen,  wel wetend dat men zelf nooit voor deelname aan dat beleid zal worden uitgenodigd, werkt voor Vlaanderen eerder contraproductief.

De regimekranten, De Standaard en de Frut op kop, putten zich uit in het bashen van N-VA. Als mijn ‘t Pallieterke daarin meedraait, is er niemand meer waarop de troepen van BDW enigszins kunnen rekenen (De Tijd uitgezonderd). ’t Pallieterke moet niet mee op die kar springen, ze zijn al met genoeg.

Paul Adriaensens – Edegem


Palestijnen

Pallieterke,

In de rubriek Buitenlands Spervuur schrijft de auteur dat de Israëlische Arabieren stemrecht hebben en met eigen kandidaten kunnen deelnemen aan de Israëlische verkiezingen. Het probleem is dat de Palestijnse partijen bij elke regeringsvorming systematisch worden uitgesloten. Dat er in de Palestijnse bezette gebieden geen verkiezingen meer worden georganiseerd, is betreurenswaardig. De laatste Parlementsverkiezingen van 2006 werden gewonnen door Hamas. Israël weigerde de resultaten te erkennen en startte een blokkade tegen de Gazastrook. Ook de internationale gemeenschap moet de democratische keuze van Palestijnse vertegenwoordigers erkennen en zich ertoe verbinden met de verkozen politici gesprekken te voeren. Er zitten trouwens nog zeven Palestijnse Parlementsleden vast in Israëlische gevangenissen.

Werner De Bus – Brussel


Moest dit nu?

Pallieterke,

Zojuist ‘t Pallieterke 16/18 april aandachtig doorgelezen. Wat een triestig schouwspel, enkele weken voor de verkiezingen Ben Weyts afbeelden met ezelsoren. Dit noem ik galgenhumor.  Onder de rubriek ‘De succesvolle aanval van Vlaams Belang op de N-VA’ worden o.a. Theo Francken en Jan Jambon in hun hemd gezet…Moest dit artikel nu, 1 maand voor de verkiezingen?  Waarom deze twee Vlaams-nationale partijen tegen elkaar uitspelen? Dit speelt allemaal in de kaart van de andere partijen, de CD&V op kop. Ik zag onlangs Tom Van Grieken in “De afspraak op vrijdag” waarin hij de hoofdredacteur van Knack – Bert Bultinck –  alle hoeken van de studio liet zien met degelijke argumenten, zelfs Mia Doornaert knikte meermaals instemmend, de oren van De Vadder tuitten. Dat noem ik een positieve inbreng voor Vlaanderen. De N-VA die mee geregeerd heeft, heeft het dubbel moeilijk. Waarom het met deze artikels nog moeilijker maken? Wij trekken hier vanuit Limburg reeds jaren met een volle bus naar het Zangfeest, als broeders: Vlaams Belangers en N-VA’ers. Ik verwacht van ons aller ’t Pallieterke een verbindende taak.

Wilfried Rosiers – Neeroeteren


Armoede en klimaat

Pallieterke,

De wereld lijdt reeds enkele decennia onder islamterreur; het klimaat wisselt al gedurende het ganse aardse bestaan volgens cyclische bewegingen.

Aan het eerste is iets te doen, aan het tweede is niets te doen.

Aan het eerste weigeren onze politici iets te doen, aan het tweede worden miljarden euro gespendeerd, die de bevolking verarmen en die beter aan onderwijs, vergrijzing, mobiliteit, sociale zekerheid zouden uitgegeven zijn. Het cynische aan dit hele gebeuren is dat groene politici die de wereld willen redden Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans regelmatig verwijten dat ze de armoede niet kan terugdringen, terwijl zij zelf voor de toenemende armoede verantwoordelijk zijn. Ongelooflijk toch!

Herman Van den Broeck – Brasschaat


Geen racisme

Pallieterke,

Het is weer van dat! Mijnheer D’Haese slaat de nagel op de kop. Hij durft het aan om problemen inzake kinderopvang of kinderverwaarlozing aan te kaarten. Hij weet dat er op dat vlak heel veel werk aan de winkel is. Wanneer dit zou gaan over een doorsnee Vlaams gezin, zou er geen haan naar kraaien. Maar o wee, het gaat over onze allochtone medemens die zijn/haar kinderen achterlaat en letterlijk en figuurlijk ‘in de brand laat’! Alle toeters en bellen gaan af!! D’Haese is een racist die niet thuishoort bij N-VA. Bij mij stijgt hij in de rangorde en ik wens hem heel veel succes toe.

Erwin Van Loo – Lochristi