De Deense regering en de rechtse Deense Volkspartij hebben elkaar gevonden in een nieuw wetsontwerp om (voormalige) IS-strijders de Deense nationaliteit te ontnemen.

Met de nieuwe regering wordt het intrekken van het staatsburgerschap ook zonder justitiële beslissing mogelijk, aldus de minister voor Migratie, Inger Stojberg. “Deze mensen hebben de keuze gemaakt voor de gewapende strijd tegen de democratie en strijden tegen alles waar Denemarken voor staat. Ze hebben dus geen plaats in Denemarken.” Ze zei verder zeer tevreden te zijn over het gemeenschappelijk voorstel met de Deense Volkspartij, die weliswaar geen deel uitmaakt van de regering, maar toch gedoogsteun verleent (daar waar nodig en mogelijk).

Ook de regels voor het inburgeren moeten opnieuw bekeken worden, vindt de Deense regering. Kinderen van Deense staatsburgers, die in het buitenland voor terroristische organisaties als IS hebben gevochten, kunnen niet meer automatisch recht hebben op een Deense pas.

Volgens schattingen van de Deense staatsveiligheid zijn sinds 2012 ongeveer 150 mensen uit Denemarken vertrokken om als jihadist te gaan vechten. Het draagvlak voor het massaal terughalen van IS-strijders, vrouwen van IS-strijders en hun kinderen, en het blijven toekennen van allerlei wettelijke en andere voordeeltjes, neemt week na week af, beseffen steeds meer politici in West-Europa.