Op woensdag 17 april is in de Sun Arena in Pretoria de prijs voor beste Afrikaanse muziekvideo uitgereikt. Pikante, maar niet te verwaarlozen bijzonderheid: die culturele publiekstrekker werd ontsierd door de uitsluiting van de genomineerde kanshebber ‘Die Land’ met kleppers als de ook in Vlaanderen gewaardeerde Bok van Blerk (De la Rey, sal jy die Boere kom lei) en vier andere zangers, onder wie enfant terrible Steve Hofmeyr.

Omdat Steve Hofmeyr, hoofdrolspeler in de aangrijpende film Treurgrond, die steevast elk optreden onderbreekt om Die Stem te zingen en de ‘plaasmoorde’ aan te klagen als pure volkenmoord, tot de zangers behoort, hebben belangrijke sponsors met een boycot gedreigd en heeft organisator Ghoemas ‘Die land’ uitgesloten. Van de weeromstuit hebben de vijf zangers van de muziekvideo op hun beurt Ghoemas, Multichoice en andere financiële sterkhouders geboycot door van de prijsuitreiking weg te blijven. Zij werden in die boycot niet alleen gevolgd door een massa muziekliefhebbers, maar ook door andere zangers (m/v), onder wie Corlea Botha, geen onbekende voor wie verleden jaar het 81ste Vlaams-Nationaal Zangfeest in Antwerpen heeft bijgewoond.

Ook sponsors van Ghoemas trokken uit protest hun steun aan het muziekfeest in, met als motivering dat het Afrikaanse lied en de cultuur in het algemeen buiten de politiek moeten worden gehouden. Ook in de overtalrijke reacties op sociale media kregen Ghoemas en consorten er flink van langs wegens vermeende afhankelijkheid van anti-Afrikaner-partijen als EFF (Malema) en BLF (Black First Land First). Al wordt Steve in het politiek correcte huilkoor voor racist uitgescholden, het is schering en inslag dat hij door het ‘gewone volk’ met lof wordt overstelpt.

Onversaagde winnares

Wie heeft dan die begeerde trofee in de wacht gesleept? Dat was de zangeres Demi Lee met het lied ‘Mis Eet Slaap Herhaal’. Alweer pikant detail: de bekroonde video is gemaakt door de artiest die ook ‘Die Land’ gemaakt heeft en tekstschrijver Johan Oberholzer heeft ook de teksten geschreven voor… ‘Die land’. Terloops gezegd, ik heb de muziekvideo ‘Die land’ gezien en gehoord en ik ben ervan overtuigd dat die in Pretoria zou gewonnen hebben indien er geen politieke inmenging mee gemoeid was geweest. Een prachtige video met vakbekwame zangers! Dat was trouwens ook de mening van Demi Lee, die is gaan lopen met de toekenning van beste muziekvideo, beste lied van het jaar, beste compositie van het jaar, beste popalbum van vrouwelijke kunstenaar en ereprijs voor best verkochte muziek! De organisatoren zullen met gemengde gevoelens Lees danktoespraak beluisterd hebben, die met deze controverse begon: ‘Ik denk niet dat ik hier zou gestaan hebben als Die Land niet geweigerd was geweest.’ Luide toejuiching volgde. Maar het kon nog straffer. Demi Lee verklaarde onomwonden dat zij haar prijs wou delen met de vijf zangers van ‘Die Land’ en dat zij haar bekroning wou opdragen aan al wie nog hoop koestert in dit land, aan al wie in dit land woont, aan al wie hun kinderen in dit land opvoeden, aan al wie dit land liefheeft. Opnieuw volgde luid gejuich. Spreekbuizen van het Afrikanerdom als Ernst Roets van AfriForum en Dirk Hermann van Solidariteit staken hun lof voor de dappere zangeres niet onder stoelen of banken: ‘Dankie dat jy standpunt inneem. Trots’. Misschien een ideetje voor het 83ste Vlaams Nationaal Zangfeest?