De Hamburgse afdeling van de Verfassungsschutz (staatsveiligheid) heeft gewaarschuwd voor de voetbalvereniging Adil e. V. (of stichting), die een dekmantel zou zijn voor de verboden islamitische vereniging Hizb ut Tahrir (HuT). Volgens de veiligheidsdiensten zijn 6 van de 10 stichtingsleden van de sportclub lid van de verboden vereniging. Het driekoppig bestuur zou ook al lid zijn van HuT.

De Hizb ut Tahrir (partij van de bevrijding) ontstond in 1953 in Jeruzalem. Deze internationale islamitische groepering zag het levenslicht in de schoot van de Moslimbroederschap en streeft naar de invoering van de sharia en de oprichting van een theocratische staat. Ze wijst de parlementaire democratie af.

HuT werd in 2003 verboden, maar zou nu via de sportstichting Adil e.V. nieuwe leden recruteren in de Hamburgse wijk Wilhelmsburg. Dat zou te lezen zijn in een strategiedocument van HuT, waarop de Verfassungsschutz de hand kon leggen. Adil e.V. werd in april 2016 opgericht. Naast het rekruteren van nieuwe leden voor HuT zou Adil e.V. moeten helpen om de aanvaardbaarheid van het radicale islamisme bij moslims te verhogen, door vergaderingen in moskeeën, optredens in universiteiten en politieke discussies rond islamitische kwesties. “Door de opbouw van vriendschappelijke betrekkingen zou een vertrouwensrelatie worden opgebouwd, waardoor meer plaats vrij zou komen voor religieuze en ideologische gesprekken”, aldus het Landsagentschap voor Verfassungsschutz. Niet onbelangrijk voor de inschatting van het veiligheidsrisico: de eerste ploeg van Adil e.V. speelt in de Hamburgse competitie.

Adil e. V. is niet de enige sportvereniging in Duitsland die onder vuur ligt. Voorheen had reeds de Marokkaanse “Sportverein Bonn” kritiek gekregen wegens salafistische sponsoring.