Ontkenning

Zelfs bij de Vlaamse media waren de namen van de eerste islamitische daders op zondagavond al bekend, maar Het Belang van Limburg publiceerde nog op maandagochtend, om 08.37 uur, een artikel met de titel “Aanslagen Sri Lanka lijken het werk van moslimterroristen, maar niets is zeker”, waarin geprobeerd werd twijfel te zaaien over het feit dat het islamitische aanslagen waren. In een tweede artikel, dat later van de webstek van HBVL werd gehaald, werd zelfs een complottheorie gelanceerd waarin een getuige mocht komen orakelen dat er van de officiële versie niets klopte. De Standaard zette op maandag om 07.14 uur een artikel online waarin pareltjes van dubbelzinnigheid staan, zoals “overheidsfunctionarissen hebben nog niet bevestigd dat het om een terroristische aanslag gaat, maar volgens lokale media lijkt het alsof de explosies gericht waren tegen religieuze plaatsen…” Ja, dat leek wel zo, nietwaar? Elders in het artikel werden de getroffen kerken wel genoemd, maar let op de vernuftige formulering die verderop werd gebruikt: “religieuze plaatsen”. Alsof daar ook moskeeën of boeddhistische tempels waren opgeblazen. De termen “islam” en “moslims” werden niet één keer vermeld, laat staan IS. Er werd alleen voorzichtig gesuggereerd dat het misschien de Tamil Tijgers waren. En verder: “De politie heeft in totaal al 24 mensen gearresteerd. De overheid heeft ook bevestigd dat de meeste explosies zelfmoordaanslagen waren. Vermoedelijk werden die uitgevoerd door leden van dezelfde groep.” Maar die islamitische groep werd niet genoemd, want dan zou het te duidelijk zijn geweest wie de daders waren.

Fulminerend in een leeg halfrond

Het Nieuwsblad publiceerde een rapport over de ijver van de Europarlementsleden. De objectiviteit daarvan is natuurlijk nul, maar dat zijn we van de kranten gewend. Verhofstadt was de enige die schitterde, met vier sterren. “Je bent voor of tegen hem, maar als hij begint te fulmineren in de plenaire vergadering, gebeurt er tenminste iets en blijft iedereen wel luisteren”, schreef een inktkoelie van Het Nieuwsblad. Ja, ja. Als er tenminste iemand in die plenaire vergadering zit. We herinneren ons maar al te goed hoe Verhofstadt als een waanzinnige in een leeg halfrond stond te tieren. Ofwel was het een domme fout, ofwel heeft een sluwe medewerker van Het Nieuwsblad het blauwe Duracell-konijn een loer willen draaien, want bij dat lovende artikel stond een foto van Verhofstadt in een bijna leeg halfrond. We konden niet zien of “iedereen” luisterde. En “iedereen” op die foto, dat waren vijf personen in een woestijn van lege stoeltjes.