Greta Thunberg. U kent het Zweedse klimaatmeisje wel. Ze spijbelt al een jaar lang om aandacht te vragen voor het klimaat en het milieu. Na de grote vakantie gaat Thunberg zelfs een jaar niet naar school. Ze gaat een jaartje overslaan om zich te concentreren op de strijd voor het klimaat.

In september wil ze deelnemen aan de klimaattop van de Verenigde Naties in New York, in december gaat ze naar de wereldklimaatconferentie in Chili.

Op 10 oktober zal Greta in België zijn, want op die dag krijgt het zestienjarig meisje een eredoctoraat aan de Universiteit van Mons (Bergen) in België, in de stad van onze vriend Di Rupo. U leest het goed. Maar daar stopt het niet: nu al wordt Greta al getipt als grote kanshebster voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Als Greta die prestigieuze prijs wint, zit ze met een groot probleem: de Nobelprijs wordt uitgereikt op 10 december in Stockholm. Maar de wereldconferentie in Chili gaat door van 2 tot 13 december 2019. En Greta wenst niet met het vliegtuig te reizen, dus moet het per boot…en dat vraagt wat meer tijd. Op 11 oktober weten we of Greta de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen heeft. Zucht…