Deze week mogen de parlementsleden de eed afleggen. In de Kamer wordt de installatievergadering voorgezeten door ouderdomsdeken Patrick Dewael. Hij wordt traditiegetrouw bijgestaan door de jongste twee parlementsleden.

En nu is Dries Van Langenhove toch wel één van die twee. Groot alarm bij Ecolo, dat aan de noodrem gaat hangen. Van Langenhove mag geen prominente rol krijgen bij de installatie. Nu, de rol van jongste ‘bijzitter’ is eerder symbolisch, want de twee desbetreffende jonge parlementsleden moeten niet veel doen.

Boodschap aan die Waalse linkse partijen die eisen dat ik verzaak aan mijn democratische plicht: Het volk kiest haar…

Publiée par Dries Van Langenhove sur Mardi 18 juin 2019

Niettemin vindt Ecolo-covoorzitster Zakia Khattabi dat Van Langenhove het imago van de Kamer “bezoedelt”. Zij krijgt vrij snel steun van de MR, bij monde van Denis Ducarne, ontslagnemend minister. Hij twitterde: “Ik steun dit voorstel van Ecolo, rekening houdend met de feiten van racisme waarover het parlementslid in verdenking is gesteld. Ik hoop dat de verschillende fracties tot een akkoord kunnen komen.”

Het is dus afwachten of ze in de Kamer een methode gaan vinden om Dries Van Langenhove te kunnen weren als ‘helper’ van Dewael. Liefst van al zouden alle Franstalige partijen een middel vinden om te beletten dat hij zijn eed kan afleggen. We leven tot nader order nog steeds in een rechtsstaat, en Van Langenhove is niet veroordeeld, dus tot nader order onschuldig. Bij de Franstalige partijen blijken ze dat niet te snappen.