Een opvallende vaststelling na de verkiezingen is dat de traditionele pers zich laat informeren en opiniëren door de verliezers. Alsof journalisten na een massaontslag in een grote fabriek aan de poort zouden gaan staan en aan de 50-plussers vragen of ze nog een goeie job weten voor hen.

Dat moet dan zo klinken: “Ik kan goed schrijven en weet veel over de transgenderproblematiek in Borkou-Ennedi-Tibesti. Ook over post-gramsciaanse antropologie en de invloed ervan op het klimaatdebat kan ik een hartig woordje meespreken! Mijn enige nadeel is dat ik niet kan opstaan voor 10 uur.” Enfin, het is duidelijk waarom enkel ‘t Pallieterke positieve cijfers haalt in het medialandschap.

Heel weinig Vlaams Belangers werden gevraagd hoe ze precies campagne gevoerd hebben. Als die partij vermeld werd, dan was het om verwijtend vast te stellen dat ze kostuums droegen of mensen blaasjes hebben wijsgemaakt via Facebook. Een traditionele politicus liegt tenminste via de gewone media, dat is veel fatsoenlijker. Wat de kleren betreft is dat natuurlijk omdat in het hoofd van de doorsnee journalist een Vlaams Blokker een geschoren hoofd heeft, al dat niet met tatoeage van een Keltisch kruis er op, combat boots draagt en een bomberjack van Lonsdale.

Heren van staat in ontbinding

Wie vragen ze wel? Hun keuze is opvallend. Voor de camera verschenen al Willy Claes, Karel De Gucht, Mark Eyskens en Frank Vandenbroucke. Het ziet er dus naar uit dat je Vlaanderen minstens een paar honderd miljoen euro moet hebben gekost om als expert op televisie te komen. Dat kan zijn door te frauderen, belastingen te ontwijken, corruptieschandalen of gewoon de begroting grandioos te laten ontsporen tot astronomische hoogtes. Zolang de kleine man maar de dupe is.

Diezelfde figuren hebben bovendien nog eens een gigantische minachting voor de kleine man, die gewoon dom en lelijk is in hun ogen. Zo verklaarde Eyskens, toen om zijn ontslag werd geschreeuwd nadat de Palestijnse terrorist Walid Khaled in 1991 op de Brusselse Grote Markt opdook in het bezit van een geldig visum:”In elk ander land zou ik ontslag nemen, maar niet in dit apenland.” Willy Claes kreeg drie jaar gevangenis voorwaardelijk en vijf jaar verbod om een openbare functie uit te oefenen omwille van zijn betrokkenheid bij het Augustaschandaal. In datzelfde schandaal, waarin socialisten zich lieten omkopen om wapentuig te kopen van dat Italiaanse merk, had de bovenvermelde Frank Vandenbroucke opdracht gegeven om smeergeld te laten verbranden. Het omkopingsgeld zat gewoon in de partijkas van de socialisten.

Indrukwekkend paars palmares

Karel De Gucht moest dan weer boetes betalen omwille van het onterecht aftrekken van verliezen van zijn Italiaans landbouwbedrijf. (het feit dat iedereen hem een lompe, arrogante boer noemt komt niet door dat bedrijf, nvdr). De rechter, vermoedelijk een logebroeder, zei echter wel dat er geen opzet was om die belastingen te ontduiken. Een andere belastingzaak over een duistere aandelentransactie en een winst van 1,2 miljoen euro werd dan weer gewonnen omwille van een “fout in het onderzoek.” Zaken die u en mij niet zouden overkomen. Als u vrienden heeft die per ongeluk belastingen hebben ontweken en er zonder kleerscheuren mee weg raakten, we verwijzen u graag door naar onze boekhouder.

De Gucht was, samen met Vandenbroucke ook een van de topmannen van de regering Verhofstadt I, u welbekend van de snel-Belgwet, de oprichting van het lege en alweer afgeschafte Zilverfonds, de versoepeling van de drugswetgeving, de nog steeds onmogelijke kernuitstap, het faillissement van Sabena, de hervorming van de kieskringen zonder Brussel-Halle-Vilvoorde en het vreselijke Lambermontakkoord. Als kers op de taart stopte die regering ook met de schuldafbouw.

Keer dit lijstje om en je zit bij de oprichtingsakte van de N-VA en het verkiezingsprogramma van het Vlaams Belang. Het is duidelijk dat we veel kunnen leren van deze heren van staat in ontbinding, zoals Theo Franken ze treffend noemde, maar niet hoe dit land bestuurd zou moeten worden